Actualitate

Vietnam intră în Europa: UE semnează două acorduri cu Hanoi prin care vor fi reduse 99% din taxele vamale și 65% din taxele exporturilor europene

Acordul de Comerț Liber dintre UE și Vietnam este unul dintre cele mai ambițioase acorduri comerciale încheiate de UE cu un stat în curs de dezvoltare și are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. De asemenea, 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor fi eliminate odată cu intrarea în vigoare a ACL-ului, restul taxelor vamale fiind excluse treptat în decursul a 10 ani.

Taxele vamale la exporturile vietnameze în UE vor fi eliminate în proporție de 71% odată cu intrarea în vigoare a tratatului, restul taxelor urmând a fi excluse treptat, într-o perioadă de până la 7 ani.

”Acordul de Comerț Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente și va deschide companiilor din UE accesul pe piața vietnameză a comerțului cu servicii și a achizițiilor publice, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în Vietnam.

Acordul de comerț liber UE-Vietnam este un acord de ”nouă generație” care conține prevederi importante referitoare la protecția proprietății intelectuale, liberalizarea investițiilor și dezvoltarea durabilă. Totodată, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizației Internaționale a Muncii (precum libertatea de asociere și interzicerea muncii copiilor) și de implementare a convențiilor ONU privind lupta împotriva schimbărilor climatice sau protecția biodiversității”, se arată în comunicatul Guvernului.

Negocierile dintre cele două părți au debutat în iunie 2012 și au fost finalizate în decembrie 2015. În august 2018, UE și Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL și IPI. Acordurile au fost aprobate la nivel formal de către Comisia Europeană, urmând a fi semnate la 30 iunie 2019, la Hanoi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *