Economie

Vinul este cel mai EXPORTAT produs din Republica Moldova

„Embargoul pus de ruși a influențat exportul de vin, dar producătorii s-au orientat spre alte piețe și vinul rămâne primul în top. Purtăm discuții cu rușii pentru a remedia această situație. Pierderile anuale ale Republicii Moldova de la aceste restricții se estimează la 40 de milioane de dolari anual. Chiar săptămâna aceasta este posibil să merg la Moscova pentru a discuta cu Rospotrebnadzor-ul”, a spus Vasile Bumacov. 

Și exportul de struguri a crescut considerabil, de la 30 de mii de tone la 50 de mii. Ministrul s-a referit și la fructele rebutate în Moldova, 105 cinci camioane au fost reîntoarse de la vama Rusă, Bumacov afirmă că suntem țara cu cel mai mic număr al rebutului de fructe. 

În cadrul aceluiași eveniment, oficialul a mai precizat că anul curent a fost unul cu recoltă foarte bogată, iar Moldova va putea exporta și cartofi, un produs care era foarte frecvent importat în țara noastră.  

„Dacă anul trecut recolta a fost una foarte mică suntem în situația în care restaurantele importă acest produs din Polonia și Ucraina, anul viitor vom avea asigurată propria producție. Anul acesta am plantat peste 300 de mii de tone de cereale. Recolta de grâu a fost una de 996 mii de tone, cu 50 la sută mai mult decât anii precedenți. Recolta la porumb a fost 1,7 milioane de tone cu 52% mai mult, la floarea-soarelui de 54 de mii de tone, iar la sfecla de zahăr a depășit 900 de mii de tone, cu o roadă medie de 35 de tone la hectar, față de 25 media ultimilor trei ani de zile”, a spus Vasile Bumacov. 

Cât despre subvenții, ministrul a afirmat că se va acorda o atenție sporită construcției uzinelor de producere a sucurilor din mere și struguri.
„La moment există foarte multe utilaje care permit fabricarea unei cantități foarte mari a sucurilor, gemurilor fiind cheltuiți bani puțini prin înființarea uzinelor acestea mici, care au un succes mare în Moldova”, a mai spus oficialul. 

La final, acesta a precizat că pe 23 ianuarie va avea loc summit-ul miniștrilor agriculturii din statele membre UE dar și a parteneriatului estic, eveniment care se va desfășura la Chișinău. 

Sursa: Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *