Vive le rozé

Adevărul este cu totul altul, vinul rozé fiind obţinut prin vinificarea strugurilor roşii, de regulă Merlot, Burgund, Pinor Noir, Cabernet Sauvignon, separat sau în diferite cupaje. Culoarea, aromele şi gustul sunt date de contactul redus ca durată al mustului cu pieliţa boabelor de strugure roşu, limitând astfel transferul total de culoare, obișnuit pentru vinurile roşii. Procedeul de obţinere a vinurilor rozé de calitate este dat, practic, de macerarea boştinei (statul pe boască) într-o perioadă limitată între 12 şi 24 de ore. În momentul în care se atinge culoarea dorită a mustului, se întrerupe macerarea. Aici intervine măiestria vinificatorului în a obţine rozé-ul în nuanţe de rozé-coral, rozé-căpşună, rozé-somon, rozé-foiţa de ceapă, ultima culoare fiind considerată un standard al acestui vin. Chiar dacă pentru personalitatea unui rozé culoarea este definitorie, nu trebuie să minimalizăm gustul, care poate fi sec, demisec sau chiar demidulce. Nu trebuie, de asemenea, să uităm de aromele deosebite ale unui rozé de la căpşuni şi trandafiri, la coacăze negre. Foarte important de știut este că vinul rozé trebuie consumat într-un an de la îmbutelierea sa. Acesta nu este un tip de vin care să poată fi păstrat în pivnița cu vinuri.
Rozé-ul este excelent ca aperitiv, poate fi servit la orice tip de salată, alături de paste şi de alte combinaţii vegetariene. Este, poate, şi băutura care merge cel mai bine cu deserturile. El însuşi are o personalitate aparte cu note florale şi fructate, de căpşune şi zmeură şi lasă cu fiecare înghiţitură o senzaţie proaspătă.
Cu două decenii în urmă, nimeni nu anticipa popularitatea de care avea să se bucure acest sortiment de vin, pe placul marilor regi ai Franţei odinioară! Producătorii R. Moldova s-au reorientat şi au început să acorde atenţia cuvenită vinului rozé care se bucură de o piaţă din ce în ce mai largă şi în ţara noastră. Somelierii spun că a devenit o constantă în meniurile restaurantelor, într-un număr mare de arome şi cu succes pe măsură. Deşi rozé-ul este cel mai uşor dintre vinuri, mare atenţie la cantitate! Concentraţia de alcool poate fi la fel de mare ca la sortimentele de vin roşu! Producătorii locali au inclus în oferta lor și vinuri rozé. În localuri și magazinele specializate veți găsi rozé-uri de la vinăriile Asconi, Castel Mimi, Chateau Vartely, Vinăria din Vale, Chi, Gitana Winery, F’autor, Purcari, Cricova etc.
Winetaste.ro