ActualitateOpinii și Editoriale

Vizita lui Macron la Chișinău, văzută prin ochii unui moldovean din diasporă: „Nu a făcut nimic, nu a promis nimic și doar a transmis mesajul clar ca „să stăm unde am mai stat 200 ani”

Vizita de ieri, 15 iunie, a Președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Chișinău, a fost văzută nu chiar cu ochi buni de către Alexandru Cazacu Dor, un moldovean din diasporă, care îl caracterizează pe liderul francez ca fiind cel care a propus Ucrainei să cedeze teritorii pentru a nu umili Rusia și cel care a venit la Chișinău, la bordul unui avion în valoare de 180 milioane de euro, să spună moldovenilor, foarte diplomatic, că, sunt tare bravi și frumoși, dar nu-i loc pentru moldoveni în UE, transmite Sinteza.org.

„Și propune să să fie creat un țarc, pe care l-a numit simbolic „Comunitatea Politică Europeană” și las-să intre acolo și R.Moldova, și Georgia, și Ucraina, și oricare alte „sărăcii”, care trebuie lăsate sub aripa rusă, ca să poată avea Europa gaz și alte materii prime siberiene.

Și, pentru că suntem ascultători, a promis câteva milioane de euro, cam cât un plin la avion, cam cât face lunar un supermarket la colț, în orice orice orășel italian sau francez”, a scris Alexandru.

Potrivit moldoveanului aflat în diasporă, Macron nu a făcut nimic, nu a promis nimic și doar a transmis mesajul clar ca „să stăm unde am mai stat 200 ani, dar e simpatic, și frumos, și ne-a ținut președinta de mână, și prin parc a ieșit la o plimbare „pe jos”, vorba presei moldave”.

„Practic, ne-a trântit o ușă în nas, dar cu atâta eleganță franceză, cum să nu te emoționeze!

Și așa se potrivesc, vorba moldovenilor pravoslavnici de pe întinsurile feis-buciste. Atât de pravoslavnici că, n-a mai contat de-i însurat omul.

În fine, dacă erau și baloane, aș fi crezut că, vine iar Biden. Dar, oricum, oamenii buni și-au tras selfie cu un președinte european și asta mult înseamnă pentru arhiva personală și mândria nepoților.

Nu știu dacă au vorbit de „meleard”, în ultima vreme, tema nu mai e la modă, ca și scoaterea gardului de la președinție. Ca și alte promisiuni frumoase, rotunde, roze… Dar atât de frumos, totuși! Parcă-i mai plină Țara, și buzunarul, și farfuria… Vorba cântecului: Hai, minte-mă, cât tânăr(ă) mai sunt…

Apropo, ca azi, a plecat la cele sfinte Eminescu… și orice speranță a noastră de a mai deveni membru UE… Simboлично, nu știu cum…”, a mai scris Alexandru Cazacu Dor.

Vă amintim că, este primul preşedinte francez care vizitează această ţară de la Jacques Chirac în 1998. Președintele Franței a discutat cu șefa statului Maia Sandu, după care au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu și s-au plimbat pe strada pietonală. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *