Politică

Vlad Plahotniuc: ”În cel mult un an Moldova trebui să fie gata să depună cerere de aderare la UE”

Prim-vicepreşedintele Legislativului din Republica Moldova a menţionat că ţara noastră este privită ca o poveste de succes în cadrul Parteneriatului Estic. Vlad Plahotniuc a declarat că în continuare, “peste un an, când la Vilnius va avea loc Summit-ul Parteneriatului Estic, eu cred că Moldova trebuie să fie pregătită să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană”.

Primele întrevederi ale parlamentarilor moldoveni au fost cu Preşedintele Comisiei de politică externă din Legislativul eston, Marko Mihkelson, dar şi cu şefii a trei instituţii importante, inclusiv, prin suportul acordat Moldovei: Şcoala Diplomatică, Centrul pentru Parteneriatul Estic şi Academia de Guvernare Electronică.

“Înainte de aderarea Estoniei la UE, noi am intensificat contactele diplomatice şi politice pentru a ne asigura suportul din exterior. Este foarte bine că şi dumneavoastră utilizaţi aceeaşi practică. Sfatul meu este ca reformele întreprinse să fie atât politice, dar şi să aducă beneficii populaţiei. Practic, cel mai important aspect al integrării europene constă în dezvoltare – din punct de vedere social, economic”, a fost sfatul dat de preşedintele Comisiei parlamentare estone de politică externă, Marko Mihkelson. La rândul său, Vlad Plahotniuc a declarat că Estonia este, de fapt, unul dintre cele mai bune exemple de urmat. “Noi am avut un trecut similar. Din discuţiile de până acum, ne-am convins că avem tot sprijinul Estoniei pe calea asumată, a aderării la Uniunea Europeană”, a spus Prim-vicepreşedintele Parlamentului din Republica Moldova.

Vlad Plahotniuc: “Moldova trebuie să fie gata peste un an să depună cererea de aderare la Uniunea Europeană”

În plus faţă de cooperarea parlamentară dintre cele două state, Estonia şi Moldova au deja o tradiţie în conlucrarea pe cale diplomatică. Vahur Made, directorul executiv al Centrului pentru Parteneriatul Estic, a spus că “Moldova deja nu mai este doar partea care primeşte asistenţă, dar şi împărtăşeşte experienţa proprie”. Într-un context similar, Ekke Nomm, directorul Şcolii diplomatice din Estonia, a explicat că studenţii moldoveni merg la cursuri de studiu în Estonia din 2005, iar Academia de Guvernare electronică, reprezentată la întrevederea cu delegaţia din Moldova de către directorul executiv Arvo Ott, a oferit asistenţă Centrului de guvernare electronică din RM.

Delegaţia parlamentară moldovenească, din care mai fac parte deputaţii Igor Corman, Ion Butmalai, Andrian Candu şi Valeriu Munteanu, mai are programate în Estonia întrevederi cu alţi şefi ai comisiilor parlamentare şi cu preşedintele Legislativului din această ţară, Laine Randjärv. Vizita delegaţiei din Republica Moldova în ţările baltice continuă pe parcursul acestei zile şi mâine, 30 octombrie a.c..

D. C.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *