CSI / Rusia

Vladimir Putin poate plăti scump timpul prețios pierdut cu mobilizarea. Ar pierde puterea, iar Rusia s-ar destrăma

Vladimir Putin mizează pe infuzia rușilor mobilizați pentru a schimba dinamica pe câmpul de luptă din Ucraina. Dar analiștii spun că pierde timp prețios în timp ce operațiunea sa militară se prăbușește sub presiunea ofensivei ucrainene.

Există semne că Rusia are nevoie de mai mult decât personal pentru a prelua inițiativa scrie Washington Post care adaugă că liderul de la Kremlin a deturnat atenția de la imaginea sumbră de pe câmpul de luptă prin organizarea așa-numitelor „referendumuri”, anunțând anexarea a patru regiuni ucrainene și emițând noi amenințări nucleare.

Toate acestea reprezintă o încercare de a îngheța câștigurile teritoriale ale Rusiei, care devin din ce în ce mai mici pe zi ce trece. Însă toate mașinațiunile politice de la Moscova, desfășurate pompos cu zgomot puternic, nu au putut ascunde realitatea de pe frontul din Ucraina.

Acolo, forțele ruse sunt prost gestionate și se trezesc sub asediu. Nu există o soluție rapidă pentru a remedia această situație. Analiștii militari sunt de acord că mobilizarea de către Rusia a cel puțin 300.000 de rezerviști este puțin probabil să-l ajute pe Putin pe câmpul de luptă în zilele următoare. Dacă aceste forțe vor putea ajuta Moscova să stabilizeze situația la sfârșitul toamnei, iernii sau primăverii este, de asemenea, o întrebare fără răspuns.

Impactul noilor soldați

Impactul noilor soldați va depinde de cât de bine îi poate antrena bine Rusia și de modul în care armata rusă își organizează desfășurarea.

„Oamenii nu sunt fasole. Unitățile există doar pe hartă. Dacă iei o grămadă de oameni supărați, demoralizați, speriați și neantrenați, le dai arme și îi arunci pe linia frontului, ei nu vor deveni soldați”, a spus directorul proiectului privind studierea amenințărilor critice al Institutului American, Frederick Kagan.

Potrivit acestuia, Putin va trebui să se concentreze pe restabilirea capacităților de luptă de bază ale armatei, care este grav epuizată și necesită o reaprovizionare pe scară largă a echipamentelor, care este foarte dificil de furnizat.

„Înainte de a începe să vorbim despre trimiterea în masă în zona de luptă, trebuie să ne gândim la restaurarea unităților, astfel încât acestea să aibă cel puțin ceva similar cu capacitatea de luptă ”, a explicat el.

Cât teritoriu pierde Rusia înainte ca întăririle să ajungă pe front nu depinde doar de Moscova. Armata ucraineană presează forțele ruse pe două fronturi principale de mai bine de o lună. Nu se știe cât timp va putea menține această presiune. La urma urmei, forțele ucrainene suferă și ele pierderi.

„A ști când să te oprești este cel mai dificil lucru. După toate aceste mari succese, liniile logistice sunt întinse. Mulți oameni au petrecut prea mult timp luptând. Atacurile și victoriile dau un anumit impuls psihologic. Dar, la un moment dat, toată lumea rămâne fără energie”, a spus Christopher Dougherty, un membru senior la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană.

Rusia și-a restructurat armata în urmă cu 10 ani și a eliminat o mare parte a sistemului de mobilizare, care era prea scump de întreținut și considerat inutil. Și acum este, spune Dara Massikot, cercetător politic senior la think tank-ul RAND Corp.

Ea observă că există foarte puține informații publice de încredere despre modul în care Rusia urmează să antreneze și să desfășoare noii recruți mobilizați. Și este greu de spus cum va afecta mobilizarea situația. Potrivit lui Massikot, noii soldați ruși vor avea, cel mai probabil, o capacitate slabă de luptă. Cu toate acestea, ei pot înlocui soldații mai experimentați în poziții din spatele frontului. Asta dacă astfel de forțe din spate mai există.

Putin ar putea fi detronat și Rusia s-ar destrăma
Dacă războiul Rusiei în Ucraina se încheie cu o înfrângere, consecințele ar fi că Putin ar fi detronat, iar puterea Rusiei în lume și ea însăși s-ar destrăma, făcând loc unei confruntări între NATO și China, crede Alp Sevimlisoy, de la Atlantic Council.

Acest conflict nu se va încheia atunci când una Moscova se va declara învinsă, ci se va reverbera în toată Rusia și în regiune. Asta ar însemna că puterea rusă se va disipa nu doar în țări precum America de Sud și Africa – unde a trimis anterior mercenari, a acordat împrumuturi și a construit infrastructură – ci și în foștii sateliți sovietici: Kazahstan, Georgia și Armenia, este de părere Alp Sevimlisoy.

Iar Rusia însăși s-ar putea destrăma din cauza luptelor interne, cu regiuni rebele care vor încerca să se rupă de sub controlul Moscovei, în timp ce brokerii puterii de la Kremlin se întorc unul împotriva celuilalt și se luptă pentru tronul lui Putin.

Deși perspectiva unei Rusii fără Putin a părut cândva o fantezie, în opinia lui Sevimlisoy liderul rus nu are aproape nicio șansă să supraviețuiască unei înfrângeri în Ucraina.

„Nu văd niciun viitor pentru Putin dacă pierde războiul. Cum să te întorci la poporul tău după asta? După ce ai făcut arme din hrană și energie, cum să te mai întorci pe scena mondială după asta?”, a observat el.

Din perspectiva sa o eventuală pierdere a războiului ar declanșa o luptă internă pe toate planurile și mai ales între armată și servicii, în timp ce Rusia ar fi amenințată cu destrămarea după ce regiuni ale sale ar cere desprinderea. De asemenea, Rusia și-ar pierde influența asupra sateliților ex-sovietici care și-ar căuta aliați în alte părți ale lumii.

„Cred că prăbușirea va veni din cauza luptelor interne între serviciile de informații și armată“, susține Alp Sevimlisoy.

Totuși nu există nicio garanție că cel care i-ar lua locul lui Putin ar fi ceva mai moderat decât el, din contră.

Mulți cred că succesorul cel mai probabil este Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe, care este mult mai șoim decât Putin în ceea ce privește Occidentul.

Consecința ar fi că misiunea NATO va fi de a „ține în frâu Rusia și forțele armate rusești”, susține Sevimlisoy, dar, de asemenea, „am lucra pentru a înfrâna China”.

Puterea Moscovei asupra statelor satelit ex-sovietice -Azerbaidjan, Kazahstan și Kârgâzstan – ar scădea – și influența Rusiei s-ar risipi și mult mai departe, în Africa și America de Sud, unde Putin a sprijinit regimuri dictatoriale cu mercenari, împrumuturi profitabile și acorduri comerciale.

NATO trebuie să fie pregătită să concureze în toate aceste arene, altfel riscă să le piardă în fața dominației Beijingului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *