Vladimir Putin va cheltui, anul acesta, 643 de milioane de euro pentru propagandă (revista presei)
Putin a făcut acest anunţ marţi, în faţa a trei sute de jurnalişti ruşi, reuniţi la forumul media organizat la Sankt-Petersburg.
Ce crede Europa Centrală, cu adevărat, despre Rusia – este titlul unui editorial publicat de New York Times. Cu un deceniu în urmă, aşa cum îşi imagina Washingtonul, Europa Centrală era „o colecţie de mici naţiuni eroice, dornice de libertate”, cele mai fidele aliate ale Americii. SUA le-au condus în NATO, pentru a constitui astfel un zid de apărare faţă de instabilitatea din Orientul Mijlociu şi expansionismul rusesc. Astăzi această percepţie s-a schimbat.
Mulţi se tem că o parte din aceste state curajoase, vitale din punct de vedere strategic, au devenit calul Troian al Moscovei în alianţele occidentale. Cotidianul american se referă la decizia preşedintelui ceh, Milos Zeman, de a participa la parada de la Moscova de pe 9 mai, eveniment boicotat de liderii ocidentali. În plus, premierul ungar Viktor Orban a semnalat că executivul său ar bloca propunerea UE vizând crearea unei uniuni energetice, ca strategie a Bruxellesului de a reduce influenţa Rusiei în regiune. Pe de altă parte, Polonia califică regimul lui Putin ca fiind „urât şi brutal”.
Executarea a opt deţinuţi pentru trafic de droguri de către autorităţile din Indonezia constituie un alt subiect abordat de presa internaţională. Potrivit The Guardian, În Indonezia au fost executaţi doi australieni, patru nigerieni, un brazilian şi un indonezian. BBC precizează că Australia şi-a rechemat ambasadorul de la Jakarta din cauza omorârii celor doi cetăţeni autralieni. Apelurile internaţionale au fost în van, relatează Le Figaro.
Cameron sau Miliband: pe care dintre ei îl susţine comunitatea internaţională? – se întreabă The Guardian, înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în Marea Britanie pe 7 mai. O regulă nescrisă a politicii internaţionale spune să nu te exprimi asupra campaniilor electorale din străinătate. E bine dacă iese învingător cel pe care îl susţii, aşa cum s-a întâmplat cu Bill Clinton care l-a sprijinit pe Tony Blair în 1997. Dar e incomod când greşeşti, cum a păţit Angela Merkel, care l-a susţinut la preşedinţia Franţei, în 2012, pe Nocolas Sarkozy, un perdant. Totuşi, potrivit The Guardian, SUA, Germania, Franţa l-ar prefera pe laburistul Miliband, în timp ce Rusia şi Australia – pe actualul premier conservator David Cameron.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!