Actualitate

Vladislav Kulminski sare la gâtul unui Ambasador care a cerut la OSCE retragerea trupelor rusești din Transnistria / Popov vrea din nou în Viena?

Într-un mesaj postat pe Facebook, Kulminski afirmă că, în 2014, prin regiunea transnistreană „au trecut 10 miliarde de țigări”.

„În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din Parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul illegal a țigărilor prin magazinele duty free aflate pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, acuză consilierul Maiei Sandu, unul dintre autorii conceptului de „națiune civică moldovenească”.

 

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, Ambasadorul R. Moldova la Viena, Victor Osipov, a declarat că e vorba de „un atac nefondat”.„Nu comentez. E un atac nefondat”, ne-a spus diplomatul.

Menționăm că, înainte de a ajunge Ambasador al R. Moldova în Austria, Victor Osipov a fost vicepremier pentru Reintegrare. Osipov a solicitat de mai multe ori public, inclusiv în cadrul Forumului recent pentru Cooperare în domeniul Securităţii la Viena, ca Federația Rusă să-și retragă trupele militare de pe teritoriul R. Moldova.
 
Amintim că anterior funcția de Ambasador în Austria a aparținut lui Andrei Popov. Vladislav Kulminski și Andrei Popov activează împreună în cadrul Institutul pentru Inițiative Strategice. Printre Fondatorii IPIS se află și Vasile Șova, ex-consilierul lui Dodon în domeniul reintegrării.

Conform informațiilor din presa vremii, Andrei Popov ar fi fost schimbat din funcția de Ambasador al R. Moldova în Austria pentru declarații românofobe.

https://www.ziarulnational.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *