Internațional

Volodimir Zelenski i-a mulțumit cancelarului german pentru sistemul de apărare antiaeriană Iris-T

Joi, Președintele Volodimir Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru livrarea sistemului de apărare antiaeriană Iris-T, relatează DPA și Agerpres.

„Acest sistem german nu apără doar spaţiul aerian al Ucrainei, ci protejează stabilitatea europeană prin limitarea terorii ruse, care ne loveşte ţara acum şi va lovi şi ţările dvs. în viitor”, le-a declarat liderul de la Kiev prin videoconferinţă, şefilor de stat şi de guvern din UE reuniţi la un summit la Bruxelles.

Primul sistem Iris-T a fost predat Ucrainei în urmă cu o săptămână. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a vorbit despre ”o nouă epocă a apărării antiaeriene”.

Într-o primă fază, Germania vrea să pună la dispoziţia Kievului patru dintre sistemele sale, fiecare în valoare de 140 de milioane de euro, relatează sursele citate.

Sistemul poate proteja un oraş de dimensiuni medii, poate ataca ţinte până la o altitudine de 20 de kilometri şi de asemenea, are o rază de acţiune de 40 de kilometri, ceea ce înseamnă că, efectiv, o zonă extinsă este astfel protejată.

Totodată, președintele Ucrainei a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme antiaeriene pentru a crea un scut aerian eficient. Pentru asta, el a făcut apel la sprijin suplimentar de la Franţa, Italia şi SUA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *