Opinii și Editoriale

Votul cetăţenilor Chişinăului a fost anulat

Niciodată, nici chiar în timpul guvernării comuniste, decizia suverană a alegătorilor nu a fost anulată printr-o hotărâre judecătorească. Având în vedere starea relaţiilor noastre cu Occidentul, dar şi faptul că depindem de asistenţa financiară externă, acest pas ne poate costa multe. Progresele făcute în 2014, prin implementarea regimului liberalizat de vize și asocierea cu Uniunea Europeană, nu sunt ireversibile. Acestea depind de cooperarea Chişinăului şi de menţinerea R. Moldova, măcar formală, în zona democraţiei. Cu atât mai justificate sunt reacţiile internaţionale negative, care deja au început să apară.

Această manevră a guvernării – pentru că nu poate fi nimeni atât de naiv încât să creadă că magistratul, care a emis hotărârea, a acţionat pe cont propriu – arată disperarea celor de la putere de a nu admite reprezentanţi ai opoziţiei într-un post atât de important, precum este cel de primar general al Chişinăului înainte de alegerile parlamentare din toamnă. Alegerile pe care PDM are toate şansele să le piardă în faţa socialiştilor, după ce tot ei, împreună cu PSRM, au adoptat abuziv sistemul de vot mixt, tensionând și pe această cale relaţiile cu instituţiile europene. Invalidarea alegerilor locale din Chişinău poate compromite definitiv aceste relații.

În fond, nu este vorba despre persoana lui Andrei Năstase, un om care nu poate fi „suspectat” de prea multă independenţă în decizii, în condiţiile în care şi el face parte dintr-un „clan”, condus şi finanţat de condamnatul penal, refugiat în Germania, Victor Ţopa. În realitate, este vorba despre aruncarea la coşul de gunoi a peste 130 de mii de voturi ale chișinăuienilor. Or, a invalida alegerile pentru că nu-ţi convine cine le-a câştigat este o trăsătură a politicii ţărilor din Asia Centrală sau Africa, nicidecum din Europa, acolo unde democraţii ne promit că vor integra republica. Dar tocmai pentru că ne aflăm în Europa, protestul de miercuri, 20 iunie, a reunit câteva mii de cetăţeni decişi să-şi apere dreptul constituţional de a-şi decide soarta prin vot. Manifestaţiile vor continua, pe fondul evoluţiilor interne şi internaţionale, legate de invalidarea scrutinului din 3 iunie.

Decizia Judecătoriei Chișinău a fost deja contestată la Curtea de Apel, urmând apoi, dacă nu se va schimba nimic, Curtea Supremă de Justiţie. Însă magistrații de la Apel, în cazul în care ţin la demnitatea lor profesională, ar trebui să anuleze hotărârea primei instanțe şi să valideze alegerile. Cum pot fi anulate aceste alegeri doar pornind de la acuzaţia că Andrei Năstase ar fi făcut agitaţie electorală în ziua scrutinului, dacă el doar a îndemnat cetăţenii să iasă la vot, fără să le spună pentru cine să voteze? Pentru orice observator intern sau extern este clar că această decizie judecătorească este motivată politic şi reprezintă un grav act de imixtiune a puterii politice în exercitarea actului justiţiei.

Nu ne rămâne decât să urmărim în continuare situaţia, în speranţa că lucrurile nu vor fi lăsate să degenereze. Și că R. Moldova nu va ajunge un stat în care nici măcar votul cetăţenilor să nu mai aibă importanţă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *