Internațional

Washington Post: Occidentul nu își poate permite să neglijeze Moldova, pentru că Putin nu o va face

Pe măsură ce Statele Unite și Europa continuă să ajute Ucraina să-și apere teritoriul, să-și păstreze democrația și să-și salveze economia, ar trebui să țină cont de faptul că Ucraina nu este singura țară din regiune care suferă din cauza agresiunii președintelui rus Vladimir Putin. Alături, micuța țară a Moldovei face apel către Occident pentru ajutor urgent și parteneriat pe termen lung. Dacă ne întoarcem din nou spatele față de Moldova, o vom împinge în brațele lui Putin.

„Agresiunea militară rusă în Ucraina face ca fiecare persoană din Europa să se simtă mai puțin în siguranță și are un impact negativ asupra fiecărei persoane din Europa”, mi-a spus ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-un interviu săptămâna aceasta la Washington. „Și, desigur, acest impact este mai negativ asupra Moldovei, pentru că Moldova este chiar acolo”.

Titlul oficial al lui Popescu este ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, ceea ce ar trebui să ne spună ceva. Noul guvern din Moldova, una dintre cele mai sărace țări din regiune, încearcă să spargă un model de lungă durată de disfuncție politică, corupție sistemică și influență malignă venită de la Moscova. Alegerea zdrobitoare din decembrie 2020 a primului președinte pro-occidental al Republicii Moldova, fosta economistă a Băncii Mondiale, educată la Harvard, Maia Sandu, prezintă cea mai bună șansă de a muta Moldova ferm în tabăra vestică.

„A fost dezamăgit de mai multe ori de politicieni, dar calea către Europa a fost de câteva ori aleasă în mod inconfundabil de societatea noastră”, a spus Popescu.

Guvernul Republicii Moldova a încercat întotdeauna să-și echilibreze relațiile, din motive de înțeles. Rusia are 1.500 de militari care ocupă teritoriul separatist al Republicii Moldova al Transnistriei și controlează aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova. Există încă o mare segment pro-rus în politică, afaceri și în societatea Republicii Moldova.

Dar invazia Ucrainei a schimbat totul în geopolitică, în special pentru vecinii Ucrainei, care acum văd că „neutralitatea” nu protejează o țară mică de a fi atacată cu cruzime la pofta lui Putin. Guvernul Republicii Moldova a condamnat invazia rusă, chiar dacă răzbunarea lui Putin s-ar putea dovedi dezastruoasă.

„Moldova este un stat neutru, dar neutralitatea se referă doar la faptul că nu participăm la acțiuni militare”, mi-a spus Popescu. „Nu suntem neutri când vine vorba de condamnarea agresiunii. Nu suntem neutri când vine vorba de apărarea principiilor. de drept internațional, care trebuie respectat.”

Statele Unite și țările europene au acordat mai multă atenție Moldovei în ultima perioadă. Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat capitala, Chișinău, luna trecută. Statele Unite au dat Moldovei 130 de milioane de dolari de când a început războiul din Ucraina pentru a ajuta sutele de mii de noi refugiați care se răspândesc peste graniță.

Dar acesta este doar „mic plasture”  pentru problemele Moldovei.

„Trebuie să asigurăm stabilitatea socio-economică. Suntem grav afectați de război. Suntem cel mai fragil vecin al Ucrainei”, a spus Popescu. „Ne-am descurcat destul de bine crizei umanitare, situației refugiaților și crizei energetice. Am urmat reforme. Dar, este o regiune dificilă.”

Întrebarea este dacă recenta atenție sporită a Occidentului pentru Moldova va persista și dincolo de criza actuală. Vizita lui Popescu a fost încadrată ca un nou „dialog strategic” cu Statele Unite, dar un efort similar din timpul administrației Obama a dispărut.

La începutul acestei luni, Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova documentele necesare pentru a începe cererea de aderare, după ani de blocare. Dar va oferi UE Moldovei o cale reală și rapidă spre aderare? Sau vor lăsa promisiunile de parteneriat ale Occidentului loc unei neglijențe benigne, așa cum a fost modelul, lăsând un vid pe care Rusia îl umple cu plăcere?

„Integrarea europeană a fost o aspirație care a fost oficializată la sfârșitul anilor 1990 în Moldova. Dar de la sfârșitul anilor ’90 până doar săptămâna trecută, a fost o aspirație unilaterală”, a spus Popescu.

Există câteva lucruri specifice pe care Statele Unite le-ar putea face pentru a-și consolida angajamentul față de stabilitatea și succesul pe termen lung al Republicii Moldova. Departamentul de Justiție ar putea face mai mult pentru a urmări oligarhii sancționați din Moldova și bogăția lor, în special pe cei care trăiesc în Statele Unite. Organizațiile americane ar trebui să depună eforturi pentru a ajuta Moldova să-și continue reformele și să elimine corupția. Și Statele Unite pot ajuta Moldova să își diversifice aprovizionarea cu energie, diluând pârghia lui Putin.

Și, deși Moldova nu caută asistență militară, are o nevoie uriașă și tot mai mare de ajutor pentru fortificarea și gestionarea granițelor sale, inclusiv cele 863 de mile pe care le împarte cu Ucraina. Acesta este poate cel mai urgent efort, pentru că dacă Ucraina va cădea, Moldova ar putea fi cu ușurință următoarea țintă a Rusiei. Putin chiar ar invada Moldova și ar încerca să răstoarne guvernul pro-occidental, așa cum încearcă în țara vecină?

„Nu știm”, mi-a spus Popescu. „Sarcina noastră este să fim pregătiți pentru orice.

Josh Rogin – washingtonpost.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *