Eveniment

WORK & TRAVEL: Doi feciori morți în două accidente stupide

Cea din urmă lovitură au primit-o zilele trecute, când cel mai mic fiu al lor, Marcel, s-a înecat în ocean, în Statele Unite.

O nenorocire nu vine niciodată singură. Din cauza că întocmirea tuturor actelor necesare pentru aducerea trupului tânărului în țară durează, părinții nu știu când își vor vedea copilul acasă.

Marcel plecase acum trei săptămâni în Carolina de Nord cu programul Work and Tavel și lucra într-un supermarket. În seara zilei de 13 iunie a mers să se scalde în ocean și s-a înecat. A doua zi au fost anunțați părinții despre cele întâmplate.

Acum Ambasada R. Moldova la Washington se ocupă de perfectarea tuturor documentelor pentru a putea fi adus în Moldova trupul tânărului.

Timp și bani…

Sergiu Batereanu, directorul companiei Inter Schimb, prin intermediul căreia a plecat Marcel Albu în SUA spune că, probabil, corpul va fi adus acasă săptămâna aceasta. „Data exactă nu pot să v-o spun, cert este că se va întâmpla săptămâna aceasta. Noi așteptăm acum ca Ambasada Moldovei la Washington să transmită documentul de tranzit prin care firma de pompe funebre să poată aduce corpul acasă. Noi nu ne-am dorit nici să se întâmple așa ceva, nici să dureze atâta timp. Totul se face mai greu pentru că băiatul a decedat într-o altă țară.

Acolo certificatul de deces trebuie legalizat și autentificat de către ambasada noastră, apoi de către secretarul de stat al Carolinei de Nord și altele. Numai procesarea unui document a durat trei zile”, mai adaugă Sergiu Batereanu. Cheltuielile de transport vor fi acoperite de compania de asigurări a programului cu care tânărul a plecat în SUA.

Cel mai bun student

Marcel își făcea studiile la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea Business și Administrare. Atât colegii de grupă, cât și părinții vorbesc despre Marcel numai de bine. Era eminent, cunoștea engleza și franceza la perfecție, era săritor la nevoie. „La început ne-am gândit că este o glumă. Era un băiat foarte ascultător, nu a ieșit din cuvântul nostru niciodată, învăța bine. Mi se rupe inima când mă gândesc că acum îl vom primi în sicriu. Doi feciori am avut și pe amândoi trebuie să-i îngrop. Nu știu cu ce am greșit că ni se ia ce avem mai scump, copiii”, mărturisește mama băiatului, Elizaveta Albu.

Premoniție sau coincidență?

Cu câteva zile înainte de a se îneca, Marcel a postat pe o rețea de socializare o stare în limba engleză prin care spune că: „Binele moare tânăr, s-ar putea ca ziua de mâine să nu existe”. Iar după cele întâmplate, colegii și prietenii au început s-o comenteze, exprimându-și durerea că nu-l vor mai avea pe Marcel alături de ei. Primul fiu al familiei Albu, Dinu, a decedat în urmă cu șase ani aproximativ în aceeași perioadă, într-un grav accident auto. Acum părinții așteaptă să ajungă sicriul în Moldova și să-l înmormânteze creștinește. De la cele două pierderi, părinții s-au îmbolnăvit. Tatăl, Constantin Albu, are probleme mari de inimă. Singura alinare le este singura lor fiică, Tatiana.
În total cu programul Work and Travel al companiei respective au plecat în zona Atlanticului aproximativ 40 de studenți.

Cristina Brumă, stagiară

 
Work and Travel

Anual mii de studenți din R. Moldova pleacă la lucru în SUA prin intermediul programului de schimb de experienţă Work & Travel. În ultimii ani apar tot mai multe firme care intermediază aceste schimburi. Prețul unei asemenea excursii este de la 1000 de euro, până la 3.000 de euro, în funcție de destinație și tipul de program. Studenții moldoveni primesc salarii cuprinse între 800 şi 1.500 de euro pe lună. Deşi nu primesc salarii mai mari de 3.000 de euro pe durata celor trei luni de vară, cam tot atât cât i-a costat călătoria, unii studenţi se întorc acasă și cu bani în plus, suplimentându-şi veniturile printr-un al doilea job sau prin munca peste program.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *