CSI / RusiaPolitică

Zelenski, după asaltul din Donbas: „Vom rezista, indiferent câte trupe aduc”. Una dintre victimele din Bucea ar fi ruda lui Navalnîi

Război Rusia – Ucraina, ziua 55. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a declarat că a început bătălia pentru Donbas. Președintele ucrainean mai spune că indiferent de câţi soldaţi vor aduce ruşii, ucrainenii vor rezista şi se vor apăra. Primarul din Mariupol, oraş distrus aproape complet de armata rusă, afirmă că ruşii au deportat aproximativ 40.000 de civili. Unul dintre civilii ucişi în Bucea, ar fi o rudă îndepărtată a lui Alexei Navalnîi, susţin cei de la NextaTV. Casa Albă anunţă că preşedintele american Joe Biden nu are în plan să efectueze o vizită la Kiev.

UPDATE 08:02 Ce forţă de luptă au adus ruşii în Donbas

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază. Rusia a lansat marea ofensivă din Donbas, pe care o pregătea de câteva săptămâni.

Experţii occidentali consideră că perioada de pregătire nu a fost, totuşi, suficientă pentru ca unităţile ruse să compenseze pierderile suferite. Deocamdată, forţele ucrainene rezistă.

Luptele nu s-au încheiat nici la Mariupol, unde câteva mii de luptători ucraineni, dar şi numeroşi civili, sunt asediaţi de trupele luI Putin.

Rusia continuă bombardamentele şi în alte regiuni ale Ucrainei. La Liov, oraş cruţat până acum, au fost ucişi şapte oameni, între care un copil.

„Acum putem deja să spunem că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de multă vreme. O parte importantă a întregii armate ruse este concentrată, acum, pentru această ofensiv”, a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

UPDATE 08:00 A început faza a doua a războiului: „Bătălia din Donbas” debutează cu atacuri rusești pe tot frontul

Forțele ruse au lansat ofensiva în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, citat de Mediafax, care face un bilanț al ultimelor ore ale conflictului.

Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni ”Bătălia din Donbas” în estul țării și că o ”foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă”.

„Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra”, a declarat el într-un mesaj video. Șeful de stat major al lui Zelenski, Andrei Ermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei în ”a doua fază a războiului”.

Zelenski: „Trupele ruse au început bătălia pentru Donbas”

Preşedintele Ucarinei, Volodimir Zelenski a declarat într-un nou discurs că armata rusă a început „bătălia pentru Donbas”. 

„În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe.

Aparent, generali ruşi, obişnuiţi să neglijeze orice pierderi, au ucis deja atât de mulţi soldaţi ruşi încât chiar şi ei vor trebui să fie mai atenţi, pentru că nu va mai rămâne niciunul ca să atace. Totuşi, ei nu ar trebui să spere că asta îi va ajuta. Este doar o chestiune de timp ca întregul nostru teritoriu să fie eliberat. Se poate spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de mult timp. O foarte mare parte a întregii armate a Rusiei se concentrează acum pe această ofensivă”, a menționat Zelenski. 

„Indiferent câţi soldaţi ruşi sunt duşi acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra. O vom face zilnic. Nu vom renunţa la nimic ce este ucrainean şi nu avem nevoie de ce nu este al nostru”, a adăugat el.

Nexta: Unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de soldaţii ruşi, o rudă îndepărtată a lui Alexei Navalnîi

Unul dintre locuitorii din Bucea ucişi de armata rusă este o rudă îndepărtată a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, transmite Nexta.

Ilia Navalnîi a fost găsit mort, împușcat, și găsit într-o groapă comună alături de alte sute de victime.

Primarul Vadim Boicenko spune că ruşii au deportat 40.000 de civili din Mariupol

Primarul oraşului Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că 40.000 de civili au fost deportaţi în Rusia sau în zone ale Ucrainei controlate de Rusia, relatează bbc.com. Boicenko a precizat, la televiziunea ucraineană, că numărul a fost verificat prin registrul municipal. Înainte de startul invaziei, în Mariupol locuiau peste 400.000 de oameni. De atunci, cel puţin 140.000 au părăsit oraşul.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *