Externe

Zelenski: Rusia crede că poate scăpa de acuzațiile de crime de război dacă amenință cu un atac nuclear

Rusia crede că poate scăpa de acuzaţiile de crime de război ameninţând cu un atac nuclear, a declarat, vineri, 6 mai, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează Reuters. „Este a 72-a zi a războiului şi deocamdată nu putem vedea niciun final”, a mai menționat liderul Ucrainei. 

„Ei (ruşii – n.r.) nu cred că pot fi consideraţi responsabili pentru crime de război pentru că au puterea statului nuclear”, a declarat Zelenski pentru grupul britanic de experți Chatham House.

„Aceasta este a 72-a zi a războiului şi deocamdată nu putem vedea niciun final şi nicio disponibilitate a părţii ruse de a-i pune capăt”, a adăugat şeful statului ucrainean.

Totodată, la începutul lunii aprilie, grupul de reflecţie Chatham House a fost declarat ”indezirabil” în Rusia.

Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi ”neonaziştii” ucraineni pentru decesele din rândul civililor.

Recent, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin i-a cerut Occidentului, într-o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron, să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit ”atrocităţi”. Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea ”crimelor de război şi a bombardării masive a oraşelor şi aşezărilor din Donbas”.

Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept ”operaţiune specială pentru denazificarea” ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident drept un pretext pentru invadarea Ucrainei.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *