Actualitate

„Zilele Creangă” se desfășoară la Iaşi şi Chişinău

Potrivit programului, pe 1-2 martie, la Iaşi va avea loc un spectacol al elevilor şi un recital al actorului Petru Cibotaru, precum şi o întâlnire cu scriitori şi oameni din cultură din Republica Moldova, la Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă” din Ţicău, Iaşi. De asemenea, la Iaşi va avea loc o vizită de documentare cu genericul: „Pe urmele diaconului Ion Creangă”, la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici” şi Mănăstirea Golia.

O masa rotundă cu tema: „Continuitate şi discontinuitate în literatura pentru copii” va avea loc la Universitatea „Petre Andrei”. Doritorii vor putea viziona spectacolul „Dănilă Prepeleac” şi festivitatea de decernare a Premiilor „Ion Creangă”, la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”.

La Chişinău evenimentele se vor desfăşura în zilele de 3-4 martie. Luni, la rondul din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, va fi vernisată expoziţia „Ion Creangă şi lumea personajelor sale”, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău.

La Filiala de Carte Românească a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”) va avea loc Spectacolul-colocviu „Ion Creangă pe unde nemuririi”, la care vor participa scriitori şi alţi oameni de cultură din România şi Republica Moldova. Aici vor mai fi prezenţi copiii premianţi în Concursul povestitorilor „Stau câteodată şi-mi aduc aminte…”, grupuri teatrale de la liceele „Natalia Dadiani” şi „Alexandru Ioan Cuza”. În spaţiul bibliotecii va fi vernisată expoziţia de carte „De la Creangă moştenire”, care va avea şi o variantă virtuală pe web.

În aceeaşi zi, la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei se va desfăşura Colocviul ştiinţific „Originalitatea lui Ion Creangă şi locul său printre povestitorii europeni”.

În 4 martie, în incinta Teatrului „Licurici”, va avea loc Concursul de inteligenţă şi creativitate „Miss Smărăndiţa – 2014”, ediţia a XIII-a, la care vor participa 15 elevi din diverse şcoli şi licee din mun. Chişinău şi suburbii. Programul va continua cu Medalionul literar „Creangă – un basm fără sfârşit” la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

Zilele Creangă sunt organizare de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Muzeul „Bojdeuca lui Ion Creangă” din Iaşi şi alte instituţii. Zilele Creangă vor continua la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până la 7 martie, cu expoziţii, concursuri, spectacole teatralizate şi alte activităţi. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *