Eveniment

Zilele Culturii Române debutează astăzi la Chișinău în ajunul zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu

Mâine, pe 15 ianuarie vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”. Tineri actori și artiști de la Academia de Arte îmbrăcați în costume de epocă vor reproduce în parc, atmosfera romantică a secolului al 19-lea.
Vineri 16 ianuarie, pe scena Teatrului „Alexei Mateevici” din Chişinău va fi prezentat spectacolul poetic „Dor de Eminescu”.

Seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale se va încheia duminică 18 ianuarie, cu premiera lucrării simfonice „Monastirea Argeşului”. Concertul va avea loc la Sala cu Orgă începând cu ora 15.00.

Institutul Cultural Român de la Bruxelles celebrează Ziua Culturii Naționale prin lansarea în Belgia şi Olanda a antologiei de lirică românească din Republica Moldova Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjes (Floare de sânge cu petale ninse), în traducerea lui Jan H. Mysjkin și a lui Jan Willem Bos. Lansarea oficială va avea loc joi, 15 ianuarie 2015, la Poëziecentrum din Gent, în prezența poetului Nicolae Spătaru. De asemenea, volumul va fi prezentat în data de 16 ianuarie 2015 la Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei și în data de 17 ianuarie 2015 la Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos. În antologie sunt prezentaţi zece poeţi contemporani: Grigore Chiper, Teo Chiriac, Dumitru Crudu, Emilian Galaicu-Păun, Vasile Gârneţ, Diana Iepure, Aura Maru, Irina Nechit, Nicolae Spătaru și Arcadie Suceveanu. Antologia dedicată poeziei din Republica Moldova constituie o premieră în spaţiul literar neerlandofon și continuă seria de volume de poezie românească publicate de Poëziecentrum cu concursul ICR Bruxelles.

Institutul Cultural Român de la Budapesta organizează la sediu, în data de 15 ianuarie 2015, sub egida Zilei Culturii Naţionale, un eveniment literar dedicat aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea revistei de cultură Familia din Oradea, concepută ca un spaţiu de manifestare a conştiinţei şi creativităţii naţionale în plan beletristic, destinat afirmării culturale a românilor. Ioan Moldovan, director şi Traian Ştef, redactor-şef al revistei Familia vor susţine prelegeri legate de apariţia şi activitatea publicaţiei. Şi-au anunţat prezenţa la acest eveniment filologic studenţi ai Catedrei de limbă română de la Universitatea ELTE din Budapesta şi traducători.

Revista Familia a fost înfiinţată în 1865 de Iosif Vulcan, scriitor român, publicist, animator cultural şi membru al Academiei Române, având drept program răspândirea culturii române în Transilvania şi cultivarea limbii şi a conştiinţei naţionale. Revista a devenit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea cea mai însemnată revistă românească din Imperiul Austro-Ungar, o emblemă a identităţii culturale naţionale. Aici avea să debuteze în 1866 poetul naţional Mihai Eminescu. De-a lungul timpului, în paginile revistei au fost publicaţi clasici ai literaturii române precum: George Coşbuc, care avea să debuteze în 1884 sub pseudonim, Octavian Goga, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Timotei Cipariu, Aron şi Nicolae Densuşianu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Alexandru Vlahuţă, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Duiliu Zamfirescu, Şt. O. Iosif, Emil Isac.

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează, la sediu, vernisajul expoziției foto-documentare „Adakale is Alive!“. Expoziția, compusă din materiale de arhivă aparținând membrilor comunității Adakale din Turcia și din fotografii recente ale acestora și ale urmașilor familiilor ce au părăsit insula Adakale pentru a se stabili în Turcia, a fost realizată de echipa ICR Istanbul împreună cu foto-jurnalistul Bogdan Cristel, cu sprijinul comunității Adakale din Turcia. La eveniment vor participa membrii comunității Adakale și fotograful Bogdan Cristel. Expoziția a făcut parte din proiectul Zilele Culturii Române 2014 și va aduce în atenția publicului turc o parte a moștenirii culturale comune mai puțin cunoscute. Seara Adakale va fi un bun prilej pentru ICR Istanbul să aducă mulțumiri comunității insularilor pentru sprijinul acordat în realizarea expoziției.

În perioada 8-25 ianuarie 2015, sub semnul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Lisabona va organiza în orașul Coimbra o serie de evenimente în colaborare cu două dintre instituțiile culturale de referință ale orașului: Muzeul Național Machado de Castro din Coimbra și Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra. După succesul de public și de presă repurtat de expoziția de ceramică „Lugares onde estarei/Locuri unde voi fi“ a artistei române Cristina Bolborea la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, unde a fost prezentată între 15 iulie 2014 – 4 ianuarie 2015, aceasta va fi itinerată la Coimbra, în perioada 15 ianuarie – 26 aprilie 2015. Vernisajul va avea loc în data de 15 ianuarie, la Muzeul Machado de Castro (Largo Doutor José Rodrigues, Coimbra) și va fi insoțit de o prelegere despre cultura română, susținută de dl. Daniel Nicolescu, director ICRL.
În aceeași zi, la Teatro da Cerca de São Bernardo (Cerca de São Bernardo, Coimbra), este programat spectacolul „Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre“ de Matei Vişniec, în interpretarea actorilor de la compania de teatru Escola da Noite. Spectacolul va fi prezentat publicului portughez în perioada 8-25 ianuarie 2015.
Totodată, la Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra, se va desfășura un mini-ciclu de film românesc, în cadrul căruia vor fi prezentate filmele: Videogramele unei revoluții de Harun Farocki și Andrei Ujică, România (6 ianuarie 2015); After the revolution, r. Laurențiu Calciu (13 ianuarie 2015), Francesca, r. Bobby Păunescu (20 ianuarie 2015).

Institutul Cultural Român de la Londra sărbătorește Ziua Culturii Naționale printr-o seară dedicată tradiţiilor româneşti, încă vii în era tehnologiei acaparatoare. Invitatul special al evenimentului din data de 15 ianuarie 2015 va fi Grigore Leşe, cel mai iubit interpret de muzică tradițională românească, descoperitor și păstrător al unor melodii străvechi, autentice, definitorii pentru identitatea și spiritul românesc. Evenimentul, prilejuit de celebrarea Zilei Culturii Naţionale, este dedicat în egală măsură și unui alt aspect al vieţii tradiţionale: bogăția straiului popular. Pictată de Matisse şi devenită articol vestimentar preferat al generaţiei hippie, ia românească continuă să fie sursă de inspiraţie și pentru designerii contemporani. Expoziția „Măiastra – Povestea nespusă a iei“, care va fi deschisă în Sala Brâncuși a Institutului Cultural Român de la Londra (15 ianuarie – 16 februarie 2015), prezintă o selecţie de ii de patrimoniu sub forma unei instalaţii de artă, alături de faimoasele fotografii de arhivă ale Alteţei Sale Regale, Regina Maria a României în veşmânt tradiţional românesc, precum şi de o selecţie de obiecte de design influenţate de motivele şi semnele cusăturilor tradiţionale, purtând semnăturile designerilor din spatele brandurilor Ziurel, Una ca Luna, The Craft Lab, Lana, RONATIV, Murmur, Iutta, FurgaMurga, ş.a. Expoziţia „Măiastra – Povestea nespusă a iei“ este rezultatul colaborării Galeriei Galateca din București cu Institutul Cultural Român şi Muzeul Horniman din Londra, proiectul fiind inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine.

Pentru marcarea Zilei Culturii Române şi a împlinirii a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în perioada 20-21 ianuarie 2015, la sediul Institutului, un colocviu și un atelier de traducere din opera lui Mihai Eminescu. Vor avea loc prezentări despre Eminescu și contextul literar și social al epocii sale, despre Eminescu și dificultățile traducerii, dar și despre oferta de cursuri propusă de Institutul Cultural Român de la Madrid pentru 2015. Prezentările vor fi urmate de un atelier de traducere. Evenimentul este dedicat, pe de o parte, elevilor de la cursurile de limba română desfășurate la sediul institutului, dar și elevilor de la seminarul de traductologie desfășurat la Universitatea Complutense și organizat în colaborare cu aceasta. Invitați: Dana Giurcă, profesoară și traducătoarea operei poetice eminesciene în spaniolă; Ricardo Alcantarilla, profesor și traducător, autor al unei teze de doctorat despre proza eminesciană la Universitatea Complutense; Angelica Lambru, scriitor și traducător, realizatoare a unei antologii de poezie românească contemporană publicată în Spania.

Sub titlul „Roata culturii românești“ / „The Wheel of Romanian Culture“, care sugerează dinamica spiritul ludic și sărbătoresc ce stau la baza culturii și artelor în comuniune, Institutul Cultural Român de la New York organizează o serie de evenimente dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale. Evenimentele vor avea loc între 15 și 17 ianuarie 2015, în Sala Auditorium a institutului, la Cenaclul „Mihail Eminescu“ al scriitorilor de origine română, stabiliți în America, precum și în câteva biblioteci din New York care dețin carte în limba română.
În 15 ianuarie 2015, va fi vernisată expoziția de portrete ale celor mai reprezentativi scriitori, pictori, compozitori, sculptori, oameni de teatru, regizori de film, fotografi, istorici, filosofi, esteticieni care au marcat evoluția culturii naționale (Eminescu, Ion Luca Caragiale, Creangă, Arghezi, Ion Barbu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Mateiu Caragiale, Bacovia, Ion Slavici, Emil Botta, Goga, Coșbuc, Ion Pillat, Adrian Maniu, Tristan Tzara, Ilarie Voronca, Urmuz, Benjamin Fondane, H.P. Bengescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana etc.). Expoziția cuprinde peste 100 de portrete.

sursa: icr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *