Cultură

Zina Slutu: „Cândva, biblioteca avea 200 de volume în română și 800 în rusă…”

Și-a început activitatea în funcție de bibliotecară la Școala generală nr. 62 din Chișinău. În 1994 se transferă la Școala nr. 56, actualmente Liceul Teoretic „Spiru Haret”, fiind angajată în funcția de șefă a bibliotecii, unde își continuă activitatea până în prezent. De-a lungul anilor, a contribuit la integrarea bibliotecii școlare în sistemul național de biblioteci, prin colaborare, schimb de experiență și parteneriat cu Biblioteca municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, filiala acesteia „Onisifor Ghibu”, Biblioteca Națională „Ion Creangă” ș.a. Este distinsă cu diplome și mențiuni ale Ministerului Educației, Direcției generale municipale educație, știință, tineret și sport și ale altor instituții de stat.

Atunci când i-am propus directorului Liceului Teoretic „Spiru Haret”, Victor Ambroci, să-mi recomande un cadru didactic al instituției pentru rubrica noastră, el n-a stat mult pe gânduri și mi-a spus: „Vă propun o bibliotecară. Zina Slutu e omul din umbră care face mult pentru liceul nostru. Organizează cu regularitate nenumărate activități extrașcolare, antrenează la lectură cei 1020 de elevi ai instituției, făcând chiar schimb de cărți cu ei și cu cele peste 80 de cadre didactice de la noi”.

Ne-am convins de afirmațiile directorului imediat ce am intrat în bibliotecă, găsind-o pe Zina înconjurată de copii. „Degrabă, împlinesc două decenii de când lucrez în această instituție în calitate de bibliotecară. Mi-a plăcut tot timpul să citesc și să fiu mereu printre copii. La noi acasă se citea mult. Cu toate că înainte de a veni la bibliotecă visam să devin învățătoare la clasele primare, oricum am ajuns în școală. Am avut mai multe propuneri să lucrez în bibliotecile publice, dar îmi place să fiu aici, printre copii. Cândva, biblioteca liceului nostru avea doar 200 de volume în limba română și 800 în rusă. Astăzi, avem 12 mii de volume de carte de beletristică și metodică și 28 mii 300 de manuale, pe care le împrumutăm copiilor”, afirmă Zina Slutu.

În scopul modernizării activității, dna bibliotecară a elaborat un șir de materiale: „Ghidul beneficiarului”, proiectul de voluntariat „Ambasadorii bibliotecii”, buletinele informative „A venit o carte nouă”, proiecte didactice pentru disciplina „Introducere în cultura informațională”. A fost formatoare și organizatoare a mai multor întruniri metodice, seminare, care s-au desfășurat în biblioteca liceului. A organizat întâlniri cu scriitorii Mihai Cimpoi, Aureliu Busuioc, Vasile Romanciuc, Constantin Dragomir, Ion Iachim, Claudia Partole, Ulf Nilsson (scriitor suedez), Aurelian Dănilă, regizorul Vlad Druc ș.a.

Pe parcursul ultimilor ani, bibliotecara, de asemenea, a organizat și pregătit elevi pentru a participa la următoarele concursuri: TVC „Ring intelectual”, „Ce? Când? Unde?”, „Miss Smărăndița”, „La izvoarele înțelepciunii”, TVC-victorină „Spiru Haret – omul școlii” ș.a.
„Urmăresc îndeaproape lectura elevilor la înapoierea cărții, cer un scurt rezumat despre povestea, schița pe care au citit-o, sau ce i-a impresionat la unul dintre personajele descrise. Este necesară colaborarea dintre profesori și bibliotecar. În baza fișei de evidență a cititorului, profesorii pot urmări dacă elevii au parcurs lectura recomandată, preferințele lor față de anumite domenii, evoluția interesului față de diverse genuri de lucrări”, ne-a mai spus bibliotecara Zina Slutu, care muncește încontinuu, chiar și în timpul concediului de vară, când se angajează în calitate de educatoare în taberele de odihnă pentru copii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *