Ultima oră

Ziua Vinului cu must si voie buna

Sambata, la Centrul International de Expozitii „Moldexpo” a fost inaugurata cea de-a VIII-a editie a Sarbatorii „Ziua Nationala a Vinului-2009”.

Reamplasata aici din Piata Marii Adunari Nationale, sarbatoarea a fost una cu adevarat fireasca. Spre deosebire de celelalte editii, cand accesul la standuri era blocat de catre suita presedintelui comunist Voronin, ziaristii si vizitatorii circulau liber si nestingherit, avand posibilitatea sa se apropie, sa-l salute si sa discute fie cu presedintele parlamentului, presedintele interimar al republicii Mihai Ghimpu, fie cu prim-ministrul Vlad Filat, cu prim-vicespicherul Serafim Urecheanu sau cu Marian Lupu, candidat la functia de presedinte al RM.

Solicitat de TIMPUL, ministrul Agriculturii, Valeriu Cosarciuc, a spus ca la sarbatoare participa circa 40 de agenti economici din vinificatie, precum si oaspeti din aproximativ 40 de tari. El a specificat ca sarbatoarea este absolut necesara atat pentru producatorii de vinuri si divinuri, precum si pentru viticultori.

Marele Premiu al actualei editii a revenit intreprinderii mixte Chateau Vartely SRL, „pentru merite deosebite in fabricarea vinurilor de calitate inalta, promovarea vinurilor moldovenesti si a imaginii de tara vinicola a Moldovei pe arena internationala”. Amintim ca Marele Premiu al editiei trecute a fost luat de Combinatul de vinuri „Milestii Mici”. Premierul Vlad Filat a declarat presei ca festivalul este consacrat, inainte de toate, celor care contribuie direct la producerea vinului, transformand strugurii in produse vinicole, care mentin traditia si valoarea acestui produs moldovenesc.

La randul sau, presedintele interimar Mihai Ghimpu a salutat desfasurarea sarbatorii la „Moldexpo”, care e un loc mai potrivit decat Piata Marii Adunari Nationale, unde comunistii transformau manifestarea intr-o sarbatoare nationala a betiei. In timpul degustatiei de vinuri si divinuri, el a preferat mai mult mustul, iar Marian Lupu – vinul alb. Solicitat de TIMPUL, directorul general al Casei de Vinuri „Salcuta”, Eugen Paslaru, a spus ca sarbatoarea din acest an este una neobisnuita, iar „Moldexpo” este locul potrivit pentru asemenea evenimente.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *