CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Belarus şi Iran îşi întăresc relaţiile pe fondul războiului declanşat de Rusia în Ucraina

Preşedinţii iranian şi bielorus, Ebrahim Raissi şi Aleksandr Lukaşenko, şi-au exprimat luni dorinţa pentru întărirea relaţiilor dintre ţările lor, în timpul unei întrevederi la Teheran.

Sosit duminică seara, 12 martie, în Iran, pentru o vizită de două zile, Lukaşenko a discutat luni dimineaţa, 13 martie, cu Raissi, înainte de a semna o foaie de parcurs pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două ţări, în domeniile politic, economic şi cultural.

„La 30 de ani de la începutul relaţiilor bilaterale (…), cele două ţări doresc o întărire a cooperării”, în condiţiile în care ele împărtăşesc aceeaşi „viziune strategică”, a anunţat preşedintele Raissi la finalul întrevederii, potrivit AFP.

De asemenea, și Lukaşenko a declarat că observă „cu mare respect perseverenţa cu care poporul (iranian) rezistă presiunilor externe, tentativelor de a i se impune voinţa altuia”.

„Şi eu văd că, în pofida a orice, voi dezvoltaţi tehnologiile moderne şi energia nucleară”, a spus Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin.

„Am putea fi foarte utili unul pentru celălalt dacă ne-am uni cu adevărat eforturile”, a mai continuat acesta.

Cei doi președinți nu au evocat conflictul din Ucraina în declaraţiile lor.

Lukaşenko este un aliat fidel al lui Putin, în timp ce Teheranul întreţine relaţii strânse cu Rusia, afirmând în acelaşi timp că îşi menţine neutralitatea în războiul din Ucraina.

Recent, Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea „periculoasă” a cooperării militare dintre Teheran şi Moscova, Iranul fiind acuzat că furnizează drone utilizate în Ucraina, ceea ce Teheranul dezminte.

În acelaşi timp, Iranul a anunţat că a încheiat cu Rusia un contract pentru achiziţia de avioane de luptă Suhoi Su-35.

Aleksandr Lukaşenko a întreprins recent o vizită oficială de trei zile în China, în timpul căreia şi-a exprimat sprijinul deplin pentru propunerile Beijingului în vederea unei soluţii pentru războiul din Ucraina.

Belarus, care se învecinează cu Ucraina, nu a trimis soldaţi să lupte direct alături de armata rusă, însă teritoriul său serveşte drept bază în spatele liniei frontului pentru trupele Moscovei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *