Timpul Liber

(BINE DE ȘTIUT) Copiii culcaţi devreme sunt mai sănătoşi

Şi abia apoi îşi fac timp pentru a se juca sau pentru a-l petrece cu cei mici. Unii încearcă să profite de fiecare minut pe care îl pot petrece în compania copiilor şi lasă pe locul secund treburile, în ideea că acestea se pot face şi după ce micuţii adorm.

Şi aici intervine întrebarea: la ce ora trebuie culcaţi copiii? “Când li se face somn” nu este un răspuns, nici măcar o varianta. Răspunsul corect este “atunci când e ora de culcare, cea stabilită de părinte”.

Iar această ora trebuie să fie cât mai devreme.

La Murdoch Children’s Research Institute din Melbourne, Australia s-a desfăşurat un studiu al cărei principala concluzie e că “ copiii culcaţi devreme sunt mai sănătoşi, iar părinţii lor sunt mai puţin nervoşi”. Jon Quach, principalul autor al articolului ştiinţific glumeşte: “Mămici şi tătici, cu cât îi culcaţi mai devreme pe copii, cu atât sunteţi mai sănătoşi şi din punct de vedere mintal”.

În urmă studiului s-a stabilit că ora ideală pentru culcare este 8.30 pm. Această este cea mai potrivită mai ales pentru copiii de vârstă şcolară, al căror nivel de melatonina (hormon care ajută creierul să se relaxeze şi să adoarmă) ajunge la cote maxime în jur de ora 8pm.

“Somnul este o componentă importantă a sănătăţii minţii, dar şi a dispoziţiei. În cazul copiilor, somnul este strâns legat şi de problemele comportamentale, dar şi de autocontrol”, precizează medicul Wendy Sue Swanson, pediatru la cel mai mare spital de pediatrie din Seattle. “Iar în cazul mamei, al părinţilor, atunci când copiii se culcă devreme există timp pentru a face lucrurile pe îndelete, dar şi senzaţia de control asupra lucrurilor, ceea ce conferă încredere”, completează medicul.

Studiul a început în anul 2004, cu intervievarea a mii de familii cu copii de 2-3 ani. Aproape fiecare familie răspuns unui nou chestionar la fiecare doi ani, atunci când copiii aveau 4-5 ani, apoi 6-7, apoi 8-9 ani.

După ce au fost centralizate informaţiile despre somn, stil de viaţă, comportament, stare de sănătate, s-a ajuns la concluzia că în familiile în care copiii erau culcaţi mai devreme există “o stare de sănătate generală mai bună, asociată cu o calitatea a vieţii mai ridicată”, în timp ce în rândul mamelor de copii culcaţi devreme s-a înregistrat “o stare a sănătăţii mintale mai bună”.

În ceea ce priveşte durata somnului, U.S. Naţional Sleep Foundation recomandă 10-13 ore de somn pentru preşcolari (3-6 ani) şi 9-11 ore de somn pentru şcolari.

Copiilor le place rutină şi se obişnuiesc rapid cu regulile în ceea ce priveşte programul. Însă din acest “program” dinaintea somnului trebuie excluse gadgeturile, precum telefonul mobil sau tabletă, dar şi televizorul. Lumina albastră de la acestea afectează capacitatea copilului de a-şi reduce singur activitatea, că în cazul în care li se spune o poveste sau li se cânta, ori doar când se pun în pat şi adorm singuri, fără niciun ajutor.

Pentru că un copil să adoarmă fără probleme trebuie respectate câteva etape, dar şi temperatura ideală pentru somn:

– trebuie să îşi consume energia peste zi, prin activităţi care să implice şi mişcare;
– televizor, tabletă, monitor sau telefon până maxim la ora 7pm, şi pentru scurt timp;
– măcar o ora între cină şi momentul în care încep pregătirile pentru culcare;
– crearea unui mic “ritual” înainte de culcare, de preferat cu toţi membrii familiei – o poveste, un moment de îmbrăţişare, o rugăciune. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *