Bună ziua zdravstvuite
Săptămâna trecută un post TV lansat din bani europeni a propus societății „noastre” extrem de divizate o emisiune în care interlocutorii vorbesc două limbi diferite. Aparent acest demers este nobil și ar urma să-i determine pe ruși să învețe odată și odată româna. Chiar mi-i imaginez pe acei deputați din Parlamentul Republicii Moldova care nu cunosc limba oficială, cum îl ascultă pe Боțаn și stau cu carnețelul pe genunchi și iau notițe în limba română.
N-ar fi prima dată când banii europenilor și ai cetățenilor români ar fi folosiți de acest stat penibil pentru a finanța sistemul educațional al minorităților naționale. Toți tinerii bulgari, găgăuzi și ucraineni sunt obligați să facă studii generale în limba rusă. De ce ne mirăm că după 26 de ani încă avem cetățeni care umblă cu „ia ne panimaiu” (n.red.: eu nu înțeleg) prin oraș? Sigur că există și tot felul de excepții – cu toți cunoaștem ruși, bulgari sau găgăuzi care vorbesc la perfecție limba română, uneori chiar mai corect și mai frumos decât mulți băștinași. Dar până la urmă, dacă n-au reușit să învețe „bună ziua” și „mulțumesc” în 26 de ani, de cât timp mai au nevoie?
Emisiunea ruso-română nu este doar un demers inofensiv de învățare a românei de către non-moldoveni așa cum pretinde într-un mod ipocrit realizatorul emisiunii. Scopul este egalizarea limbii oficiale a statului și a limbii vorbite de 80% din populația cu limba unei minorități de doar 4%. Mai mult decât atât, se încearcă menținerea limbii ruse ca limbă de comunicare între etnii (ex.: între etnia majoritară – românească și cea minoritară – rusă, nu doar între bulgari și găgăuzi). Adică, moldovenii trebuie să fie toți bilingvi (ca să-i înțeleagă pe ruși), iar rușii n-au de ce să știe româna pentru că toți băștinașii știu rusa. Luați orice tânăr român din Basarabia – toți știu rusa, luați orice tânăr rus/bulgar/găgăuz – doar excepțiile știu româna. Până să înceapă cu asemenea formate televizate deocheate, n-ar fi stricat să ceară și opinia celor care cică i-ar viziona – vor ei să vadă asemenea struțocămile? Vor rușii care nu cunosc deja româna să audă vorbă românească? Eu cred că nu. Voi, dragi abonați, ce credeți? De ce după 26 de ani încă avem atâția concetățeni care nu cunosc sau refuză să vorbească limba noastră?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!