Afaceri

Chisinaul va avea o uzina de prelucrare a deseurilor

Un investitor italian va construi o uzina de prelucrare a deseurilor solide in municipiul Chisinau. Valoarea investitiei e de circa 200 milioane de euro, fiind cea mai mare din anii ’90 pana in prezent. Proiectul de decizie cu privire la aprobarea contractului de proiectare si construire a uzinei a fost votat, ieri, de catre Consiliul municipal Chisinau, in lipsa consilierilor comunisti. Acestia au parasit sala de sedinte in momentul in care urma sa inceapa discutia la subiectul dat. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni.

Despre constructia unei uzine de ardere a deseurilor solide in municipiul Chisinau se discuta de vreo zece ani. In 2006, fostul primar interimar Vasile Ursu a semnat un contract cu grupul italian „Engineering Consulting”, selectat in urma unui concurs international la care au participat alte opt firme din strainatate. Insa pentru ca acest contract de proiectare si constructie a uzinei sa poata intra in vigoare, trebuia sa fie aprobat de CMC. Noua administratie a depistat in contract mai multe puncte ce dezavantajau autoritatea publica locala. Astfel, contractul a fost renegociat, fiind excluse punctele in care primaria era obligata sa procure de la aceasta companie energie electrica fara a avea posibilitatea de a negocia tariful. A starnit nemultumire si faptul ca Vasile Ursu a permis ca sa fie aduse deseuri si de peste hotare, banuindu-se ca vor fi importate deseuri toxice.

Uzina de ardere a deseurilor urmeaza a fi construita in preajma Statiei de iepurare a apelor reziduale din mun. Chisinau, pe un teren ce nu va depasi zece hectare. Investitorului i se va permite sa acumuleze deseuri si din afara municipiului pentru a avea o rentabilitate mai mare. Potrivit specialistilor, tehnologia propusa de grupul italian va permite utilizarea suta la suta a tot ceea ce va intra in uzina, in urma arderii deseurilor producandu-se energie electrica. Va fi luat spre prelucrare si namolul de la statia de epurare. Iar cele zece hectare de teren vor fi date in concesiune pe 30 de ani. Dupa expirarea acestui termen, primaria va avea dreptul sa devina proprietar pe o cota-parte din uzina.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *