Cine beneficiază de pe urma secetei?
Anatolie Ignat, expert în marketing şi manager în agrobusiness
1. Comercianții de cereale
În urma secetei beneficiază comercianții de cereale, mai ales importatorii. Printre alți beneficiari se regăsesc și organizațiile donatoare, care au programe de ajutorare cu tehnică, materiale etc., precum și proiectele legate de irigație, programele de asistență socială, intermediarii.
Viorel Chivriga, expert economic
2. Importatorii, gestionarul apelor și furnizorul de energie electrică
Referindu-ne la persoanele care ar avea de câștigat de pe urma secetei, atunci primii pe listă sunt importatorii. Atunci când fenomenul ia amploare, în mod normal o parte din produse dispar sau sunt într-o cantitate mai mică. Cel mai mult va fi prejudiciat sectorul panificației, importatorii acestor produse vor avea mai mult de lucru, de asemenea și cei care importă sisteme de irigații, pompe care pot fi utilizate la irigare. Ar avea de câștigat și importatorii de semințe rezistente la secetă, precum și cei care importă fertilizanți. Dacă vorbim de produsele animaliere, atunci n-ar fi în pierdere nici comercianții de carne, materie primă care ar putea fi utilizată la întreprinderile de procesare. Cel mai mult ar câștiga „Apele Moldovei”, principalul gestionar al apelor. Luând în considerare faptul că, pentru pomparea apei, este necesară energia electrică, atunci putem enumera și furnizorul de energie electrică.
Vor fi privilegiați și cei care comercializează piese de schimb pentru tehnica agricolă, mai ales că, în timpul secetei, o bună parte din utilajul agricol iese din funcțiune.
Andrei Zbancă, director al Departamentului Agrobusiness şi Marketing, Federația Națională a Agricultorilor „AGROinform”
3. Comercianții de carne
Nu ne așteptăm la mari creșteri de prețuri, dar acestea vor fi înregistrate. Este de la sine înțeles că se vor găsi din cei care vor dori să profite. Porumbul s-a scumpit deja: era 2,5 și acum e 3,5-5 lei. Pentru țărani porumbul e principalul produs furajer. Odată cu mărirea prețului, oamenii vor tăia animalele. Dacă va continua exportul cerealelor, atunci cererea va fi mai mică pe piață.
Gheorghe Costandachi, expert economic, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”
4. Importatoriii de conserve și produse de panificație
Înainte de toate, vor beneficia prestatorii de mărfuri alimentare, speculanții cu grâne, importatorii de conserve, cei de macaroane și de produse de patiserie, importatorii de carne și producătorii de carne. Grâu furajer avem foarte puțin și majoritatea își vor tăia bovinele și porcinele și le vor vinde. Astfel, vor avea de câștigat și comercianții de pe piețele R. Moldova, mai ales cei din segmentul alimentar. Cei care vând carnea direct în piețe nu plătesc niciun impozit, doar costul taxei pentru patentă.
În toamnă va fi înregistrată o creștere de prețuri, dacă nu va fi gestionat corect sistemul macroeconimic. În același timp, creșterea nu va fi atât de mare, precum a prognozat guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțan, care a menționat cifra de 10%. Statul are pârghii pentru a influența astfel încât să nu existe creșteri mari ale prețurilor, mai ales din partea speculanților. Este necesară impunerea unor plafoane îndeosebi în cazul produselor sociale. Comercianții vor exporta masiv grâu, iar mai apoi îl vor importa la prețuri de trei ori mai mari. La asta trebuie să ne așteptăm, dacă Guvernul nu va lua măsurile respective. Prețurile noastre și așa sunt exagerat de mari pentru R. Moldova.
Anul 2012 va fi cel mai dificil pentru țărani
În timp ce agricultura moldovenească continuă să se dezvolte letargic, industria alimentară tot mai mult se bazează pe materii prime importate. Odată cu slăbirea lanțurilor de aprovizionare în agricultură, fermierilor moldoveni le va fi din ce în ce mai greu să-și mențină cota pe piață și să obțină fluxuri bănești previzibile. Politicile agricole moldovenești au nevoie de o reformă urgentă, care să vizeze o politică subvențională mai transparentă, revizuirea sistemului educațional în domeniul agriculturii și investiții în cercetare și dezvoltare care ar oferi soluții pentru problemele reale cu care se confruntă sectorul. Este la fel de important să înțelegem că și condițiile meteorologice extreme nu mai trebuie privite ca fenomene excepționale, ci mai degrabă ca pe o constantă ce va influența evoluția sectorului în viitor. Așteptarea noastră este că în 2012 cea mai pronunțată scădere a ocupării va avea loc în agricultură, sector care deja a înregistrat cea mai dramatică reducere a ocupării în ultimul deceniu. În combinație cu scăderea mai puternică a veniturilor din remitențe în bugetele gospodăriilor rurale în comparație cu cele urbane și cu așteptările negative pe termen scurt pentru producția agricolă, credem că anul 2012 va fi unul din cei mai dificili pentru locuitorii din zona rurală în istoria recentă a Moldovei. Astfel, îmbunătățirea mediului de afaceri în agricultură și industriile conexe ce angajează locuitorii din zonele rurale, precum și investițiile în infrastructura ce conectează satele cu restul țării devin priorități imediate și imperative pentru Guvern atât la nivel central, cât și local.
Studiul MEGA Moldova Economic Growth Analysis – Analiza Creșterii Economice în Moldova, realizat de Centrul analitic independent Expert-Grup, ediția nr. 6.