Ultima oră

Dicţionar de nume: Petrici

Cultul lui Sân Petru (foto) explică popularitatea numelui la români. Având o răspândire mare, numele a dat naştere unei numeroase familii de variante, forme derivate şi hipocoristice, apărute pe teren românesc sau împrumutate din limbi vecine, o mare parte din ele circulând ca prenume, iar altele ca nume de familie. Este atestat din sec. al XIV-lea cu formele: Petru, Petre, Pătru, Pătraş, Petrilă, Petric, Petrici, Petrina, Pătraşcu, Petriman, la care s-au mai adăugat în secolele următoare: Petrache, Petriceico, Petruş, Petrovina etc., etc. În perioada contemporană forma oficială este Petru. Petrea este o formă populară, iar Petre şi Pătru forme munteneşti. De la diferite forme ale prenumelui Petru au provenit şi numirile de localităţi: Petreni, Petreşti, Petricani, Petruşeni, Petrunea.

Numele Petrici provine de la Petru cu suf. de origine slavă -ici, sufix care la sârbi şi la ruşi formează patronime, numele după tată, cunoscutul nouă otcestvo (Ilici, Luchici, Nichitici, Fomici etc.). Şi în actele slavo-române din sec. XIV şi XV numele cu suf. -ici aveau rolul de patronime, numai că nu se mai pot distinge cazurile când numele slav a fost împrumutat în această formă şi când sufixul a fost adăugat de un diac la un nume românesc. De ex.: Babici, Bârlici, Radici, Stroici. Şi asta de aceea că diecii (cei care scriau actele) slavizau patronimele. Drept dovadă serveşte faptul că sunt atestate paralel numele cu -ici şi fără -ici: Albu, Badea, Boldu, Bradu, Capotă, Şerbu etc. şi Albici, Bădici, Boldici, Bradici, Căpotici, Şerbici.

Astfel şi numele Petrici, fie că a pătruns de la slavi sau a fost format în română de la Petru cu suf. -ici, sensul lui iniţial a fost „al lui…, fiul lui Petru”.

Azi în republică sunt atestate 166 de persoane cu numele Petrici.
 
Maria Cosniceanu, doctor în filologie


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *