Timpul Liber

Dicționar de nume: POPISTAŞ. RĂZMERIŢĂ

În documentele moldoveneşti şi în cele basarabene numele Papistaş sau Popistaş nu este atestat, dovadă că a apărut la noi mai târziu de I pătrar al sec. al XIX-lea, fiind adus de un purtător din alte provincii româneşti, mai ales din Transilvania.

Azi, în republică, o singură persoană este înscrisă cu numele Papistaş, iar cu numele Popistaş sunt înscrise 142 de persoane.

RĂZMERIŢĂ

Numele Răzmeriţă a provenit, prin intermediul unei porecle, de la cuvântul popular răzmeriţă (variantele: razmiriţă, rezmeriţă) cu sensul „răscoală, răzvrătire, război”. În documentele moldoveneşti, la 1609, este atestat un Răzmiriţă, tatăl lui Ion, Samson şi Măricăi din Rădeşti, ţin. Chigheci. Într-un document basarabean de la 1642 se spune că lui Mihail Săpoteanul i se întăreşte a cincea parte din satul Pârliţi pe Ichel, ce-au cumpărat el de la Pătraşcu şi frate-său Răzmiriţă. În sec. al XVIII-lea Răzmeriţă este atestat ca patronim, devenit apoi nume de familie. La 1774, în ţin. Orhei-Lăpuşna, sunt atestaţi: Gheorghe Răzmeriţă în satul Sălăjeni şi Gavril Rezmeriţă în satul Nisporeni. Forma corectă a numelui este Răzmeriţă.

Azi, în republică, numele Răzmeriţă este purtat de 211 persoane. Cu formele incorecte Razmeriţă – 3 persoane, Rezmiriţa – 11 persoane.

Maria Cosniceanu, doctor în filologie

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *