Dor de vară sau cum să treci peste „supărarea” de toamnă
Comparativ cu depresia de primăvară, ce apare pe fondul lipsei de vitamine şi a stării fizice slăbite, „supărarea de toamnă” devine extrem de epuizantă chiar şi la gândul că va fi nevoie de eforturi suplimentare ca să trecem prin iarnă. În plan emoţional, persoanele vesele şi pline de energie pot deveni indiferente, fără chef de viaţă şi fără iniţiativă. Pierderea energiei poate fi însoţită de o stare de nelinişte, de lipsa încrederii în propria persoană şi în capacitatea de a face faţă problemelor zilnice. Depresia sezonieră conduce la apariţia unor dificultăţi de concentrare, de canalizare a atenţiei şi, uneori, la tulburări de memorie. În consecinţă, pierderea energiei îţi poate induce nevoia sporită de somn, incapacitatea de a respecta programul zilnic, un profund sentiment de vinovăţie şi o stimă de sine scăzută.
Remedii antidepresive
1. Sportul este modul cel mai eficient de a combate depresia. Experţii explică că atunci când faci sport, corpul tău secretă dopamină şi serotonină, denumite popular şi „hormonii fericirii”.
2. Autoanalizează-te! Această procedură reprezintă o evaluare proprie, care poate fi realizată în orice moment al zilei, având ca scop detectarea sensului existenţial, de zi cu zi, a gândurilor declanşatoare de stări depresive. În cazul în care, autoevaluarea, prezintă dificultăţi în realizare, cea mai bună soluţie devine terapia psihologică.
3. Fă ceea ce îţi bucură sufletul! Ca să scapi de „robia” zilelor cenuşii, psihologii recomandă să te dedici unor activităţi care te binedispun, care îţi creează plăcere, te scap din rutină şi nu te predispun la stres. Fă o plimbare în aer liber, scoate-ţi copiii la o îngheţată, ocupă-te de florile din grădină sau casă, citeşte o carte de suflet.
4. Îndrăgosteşte-te! Toamna e un anotimp al dragostei, aşa că lasă-te purtată de valul emoţiilor înaripate. Bucură-te de dragoste sub toate formele ei, iar dacă nu ţi-ai găsit încă o jumătate, zâmbeşte mereu – nu ştii cum se va îndrăgosti cineva de zâmbetul tău!
5. Alimentează-te sănătos! Nu uita că fructele şi legumele proaspete, alături de cereale şi paste, îţi pot asigura necesarul zilnic de vitamine şi minerale, pentru a te menţine în formă, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.
6. Hidratează-te! Doi litri de lichide, pe zi, cu excepţia băuturilor carbogazoase dulci şi a alcoolului, îţi vor încărca bateriile cu o porţie bogată de energie şi poftă de viaţă.
7. Asigură-ţi o porţie sănătoasă de somn! Dormi, în medie, opt ore pe noapte, pentru a preveni senzaţia de oboseală şi lipsa de energie necesară în demararea activităţilor zilnice.
Silvia Ursu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!