Social

Douăsprezece instituții publice şi private s-au alăturat inițiativei ONU de a promova diversitatea

În debutul manifestării, Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în R. Moldova, a subliniat că timp de 25 de ani, de cînd activează în ţara noastră, ONU în Moldova se ghidează de principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

„Noi am conștientizat că intoleranța, discriminarea și lipsa de valorificare a diversității reprezintă un obstacol în calea dezvoltării Republicii Moldova. Am decis să facem anumite schimbări în modul în care lucrăm, pentru a deveni o organizație mai incluzivă și mai diversă. Aceasta aduce beneficii pentru toți: noi oferim oportunități pentru persoanele din grupurile subreprezentate și prestatorii de servicii care respectă și promovează drepturile omului, noi devenind la rîndul nostru mai deschiși și mai eficienți”, a afirmat Dafina Gercheva.

Potrivit oficialului, parteneriatul ONU pentru Diversitate a fost lansat în 2016 și face parte dintr-o inițiativă mai largă a ONU de a încuraja și promova incluziunea persoanelor cu mai puține oportunități de participare în societate. Printre acestea se numără persoane cu dizabilități, care trăiesc cu HIV/SIDA, reprezentanți ai minorităților etnice, lingvistice, sexuale și religioase.

La ediția a doua a Parteneriatului ONU participă mai multe instituții publice și private: Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Curtea Constituțională, Consiliul pentru prevenirea și combaterea discriminării și asigurarea egalității, Oficiul Avocatului Poporului, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul Media pentru Tineri, Centrul de Drept al Femeilor ș.a.

Prin Angajamentul semnat, instituțiile s-au obligat să asigure respectarea drepturilor acestor persoane și să le ofere oportunități de acumulare a experienței practice. Timp de 3-5 luni, 13 stagiari vor fi implicați în activitățile de zi cu zi ale instituțiilor și vor deveni membri egali ai echipei. La sfîrșitul stagiului, aceștia vor obține un certificat de recomandare care le va facilita angajarea în cîmpul muncii.

Ludmila Ababii, una dintre beneficiarele proiectului, a afirmat că în 2016 și-a făcut stagiul la Jurnal FM, unde a menţionat că a acumulat experiență valoroasă. „Am avut experiența live-ului, în direct. Am depășit multe bariere. Colegii au fost foarte deschiși și receptivi și le sînt recunoscătoare pentru această șansă”, a precizat Ludmila Ababii.

La prima ediție a Parteneriatului ONU pentru Diversitate au participat 18 stagiari, dintre care 12 în cadrul agențiilor ONU, iar șase în alte instituții publice și private din țară.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *