Social

Elevii nu mai vor să învețe la liceu

Aceasta în contextul în care, deja de câțiva ani în licee aproape că nu mai există concurs de admitere, fiind înmatriculați toți pretendenții, indiferent de notele obținute pe parcursul anilor de gimnaziu.

Astfel, potrivit şefei Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, numai în Chișinău, din cauza numărului redus de candidați, 30 de licee din cele 83 existente nu au putut forma două clase de-a X-a, câte una pentru fiecare profil, după cum este stipulat în regulament. „Este pentru prima dată când ne ciocnim cu o astfel de situaţie”, a subliniat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Situația este și mai dramatică în raioane, acolo unde o bună parte din licee se află în mediul rural. Astfel, contactată de TIMPUL, șefa Direcției generale de învățământ, tineret și sport Nisporeni, Nina Sterpu, a menționat că anul acesta, nu a avut loc procesul de admitere a elevilor în clasa a X-a în opt din cele zece instituții cu statut de liceu din raion, majoritatea fiind din mediul rural. „S-au format cinci clase de a X-a la Liceul clasic din Nisporeni, și alte două clase la un alt liceu, în rest nu s-au ajuns candidați pentru a crea două clase de liceu. În august, când deja aveam un tablou al situației, au fost convocați elevii și părinții, fiind rugați să se orienteze către alte instituții”, a remarcat Nina Sterpu. Anul trecut în raionul Nisporeni au activat șapte licee cu o singură clasă de a X-a.

La Călărași situația este similară: din cele 12 instituții cu statut de liceu au fost create clase de a X-a doar în cinci licee, dar nici acestea nu corespund normelor reglementate de Minister. „Problema este că de abia la două profiluri se adună câte 39-45 de copii. Situația este incertă și încă nu știm dacă aceste clase își vor continua activitatea. Am înaintat un demers către minister ca să ne permită să validăm admiterea în clasa a X-a în cele cinci licee. Este regretabil că șapte licee nu au mai avut admitere anul acesta și toate sunt din mediul rural”, a menționat Andrei Cibotaru, șeful Direcției educație, tineret și sport din Călărași. Potrivit lui, deși din aceste motive au de suferit profesorii care au mai puține ore, totuși, „aceștia conștientizează că nu poți face învățământ de calitate cu doar 17 elevi pentru ambele profiluri. Nu facem liceu de dragul liceului. În perspectivă cred că o bună parte dintre liceele din raion vor dispărea și vor rămâne doar cele din centrele raionale”, a adăugat Andrei Cibotaru.

Și în raionul Fălești, unde anul trecut nouă licee au activat cu câte o singură clasă de a X-a, liceele au rămas fără candidați și riscă să fie reorganizate în gimnazii. „Pentru a respecta prevederile Regulamentului de admitere, din cele 14 licee doar cinci au format anul acesta clase liceale. Deocamdată toate 14 instituții își păstrează statutul de liceu, dar dacă și în anii următori nu se va face admiterea ele vor fi reorganizate în gimnazii. Elevii care au depus cerere de înmatriculare la cele nouă licee încă din vară au fost sfătuiți să se orienteze către alte instituții”, a explicat Ana Jalbă, șefa Direcției învățământ tineret și sport Fălești.

Regulamentul de admitere în învățământul liceal stipulează că pentru funcționare un liceu trebuie să asigure formarea a nu mai puțin de două clase liceale, câte una pentru fiecare profil teoretic, și fiecare clasă cu un număr de elevi în conformitate cu normele în vigoare: 30-35 în localitățile urbane și 25-30 în cele rurale.

Anterior viceministrul Educației, Tatiana Potâng a declarat pentru TIMPUL că „atunci când nu se înregistrează un număr suficient de candidaţi care ar asigura gradul de complexitate, dar și de calitate, şi ar întruni toate condiţiile Regulamentului, nu poate să aibă loc procesul de înmatriculare a elevilor”.

Chiar dacă actualul regulament este în vigoare din anul trecut, nu întotdeauna acesta este respectat. În 2011, din cele 493 de licee din republică, în șase instituții admiterea în clasa a X-a nu a avut loc, iar 144 de licee au funcționat, contrar Regulamentului, cu o singură clasă de a X-a. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *