Eșec diplomatic pentru PAS: R. Moldova, blocată de Ucraina în drumul spre UE

Declarația comisarului european pentru Extindere, Marta Kos, care a afirmat că „atât Ucraina, cât și R. Moldova sunt pregătite” și că UE „vrea ca ambele țări să avanseze” împreună, este confirmarea oficială a unei capitulări diplomatice: conducerea R. Moldovei a acceptat legarea viitorului european de cel al Ucrainei, un stat aflat în plin război.
În loc să lupte pentru o evaluare separată, bazată pe meritele proprii, guvernarea de la Chișinău a vândut publicului o victorie falsă. Ni se spune că este un succes faptul că suntem „la pachet” cu Ucraina. În realitate, este un eșec de proporții atât pentru Chișinău, dar și pentru diplomația din București. Au fost incapabili să convingă partenerii europeni că R. Moldova merită să fie tratată strict pe baza rezultatelor. Desigur, Bruxelles-ul, cu aroganța sa birocratică, poartă o vină pentru această situație. Însă responsabilitatea principală revine celor de la Chișinău, care au acceptat termenii.
Guvernul PAS și Maia Sandu promit o integrare rapidă, dar în realitate procesul este stopat. Este inadmisibil viitorul european al R. Moldova să fie decis de un veto care nu o vizează direct și de un context geopolitic mult mai complex.
„Au fost incapabili să convingă partenerii europeni că R. Moldova merită să fie tratată strict pe baza rezultatelor.” Da, cam așa pare dpdv propagandistic. În realitate să stăm strâmb și să judecăm drept: care sunt rezultatele alea așa mărețe care recomandă RM pentru un parcurs separat, mai rapid decât Ucraina?
Vreți să vi le enumăr, așa aleatoriu și parțial că nu le știu chiar pe toate:
– geopolitică, refuzul de a pricepe cum se aliniază plăcile geopolitice și continuarea ideii idioate a „jițelului diştept” sub diverse forme „soft”
– reforma justiției – canci în bocanci, nimic nou, niciun fel de progres, ba chiar regres
– economie – praf și pulbere, corupție, lipsa investițiilor, tehnologiilor noi
– apartenența la csi – UE chipurile nu are nimic împotrivă, realitatea e complet diferită
– pseudo biserica rusă are, încă, statut semioficial de biserică „statală”
– lipsa educației, caracterului și demnității la tot ce înseamnă clasă politică maldaivǎneascǎ și de aici consecințele de genul „monumente” sovietice existente după mai bine de 34 de ani de „independență”, refuzul de a rupe complet cu lumea rusă, încercarea de a aduce în UE mentalități și mod de gândire sovieto-bolșevic și refuzul de a gândi critic și a analiza realist opțiunile.