Evită alergiile alimentare
În această perioadă, organismul este slăbit şi supus unui efort crescut cauzat de regimul termic scăzut. De asemenea, alimentaţia nu mai este la fel de diversificată, iar sistemul de autoapărare a organismului este serios afectat. Din cauza meselor mult mai grase în această perioadă, pot să apară indigestii, colici biliare, colecistite, pancreatite sau diverse alergii alimentare. Pentru a evita aceste probleme, ar trebui să nu uitaţi că obiceiurile alimentare sănătoase trebuie păstrate şi iarna.
1. Consumă lichide
Trebuie evitate excesele de dulciuri, sare, cafeină, băuturi alcoolice, alimente grase, afumate sau prăjite excesiv. Reducerea consumului alimentelor procesate – cele care conţin multe E-uri şi aditivi alimentari şi au valoare nutritivă redusă este, de asemenea, esenţială. Chiar dacă este mai rece, trebuie să păstrezi şi să respecţi regula celor doi litri de lichide pe zi.
2. Dietă echilibrată
Pe primul loc într-o dietă echilibrată trebuie să fie carbohidraţii obţinuţi din fructe şi cereale. Pe locul doi trebuie poziţionate proteinele obţinute din carnea de pui, vită, porc, fructe de mare, ouă, produse lactate cu conţinut redus în grăsimi. Pe locul al treilea trebuie să situăm lipidele care se găsesc în uleiuri vegetale, nuci, alune, migdale.
3. Vitaminizează-te
Vitaminele liposolubile (A, D, E, K) se regăsesc cu preponderenţă în gălbenuşul de ou, lactate, varză roşie, salată verde, morcov, urzică. Fasolea, mazărea, soia şi nucile conţin vitamina B1, care participă la menţinerea funcţionalităţii optime a sistemului cardiovascular, nervos şi digestiv. Vitamina C, sursa cea mai sigură de energie pe durata întregii zile, poate fi asigurată printr-o alimentaţie variată, bazată pe legume şi fructe proaspete.
4. Nu uita de termenul de valabilitate
Citeşte întotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi şi nu uita de data de expirare. Depozitarea şi prepararea corectă a alimentelor este cea mai sigură metodă de a preveni apariţia unei intoxicaţii alimentare. Totodată, nu încălca regulile elementare de păstrare corectă a alimentelor.
5. Igiena mâinilor!
Să te speli pe mâini este important pentru a evita contaminarea alimentelor cu diverşi agenţi patogeni. Şi nu uita să aplici această regulă şi înainte de a începe prepararea alimentelor.
6. Consumă produse pasteurizate!
Caută produsele din comerţ care au precizat pe ambalaj faptul că sunt pasteurizate. Atât pasteurizarea, cât şi ultrapasteurizarea presupun încălzirea la o temperatură foarte înaltă pentru distrugerea patogenilor, procesul fiind urmat de o răcire instantanee.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!