Politică

Ex-deputat PLDM: Reforma justiției nu este suficienta, trebuie reformată administrația publică

Fostul deputat liberal democrat, Iurie Țap, punctează că guvernarea trebuie să se axeze pe implementarea unor reforme privind administrația publică, conform așteptărilor cetățenilor.

Iurie Țap spune că la aproape un an de la învestirea noului guvern se constată o abordare trunchiată privind reformele necesare atingerii obiectivelor scontate.

„Or, lupta cu corupția este una dintre priorități și reforma sectorului justiției trebuie aprofundată. Doar vom observa, sectorul justiției este unul ce asigură contracararea corupției prin instrumentele specifice acestuia, dar nu este și suficient. În acest sens, reforma statului, în parte sistemului administrației publice, poate suplimenta mecanismul luptei anticorupție”, afirmă fostul deputat.

În altă ordine de idei, el spune că modernizarea administrației publice este unicul instrument privind gestionarea eficientă a treburilor publice în vederea furnizării serviciilor publice de calitate și asigurarea durabilității.

„În acest sens, reforma administrației publice în baza descentalizării puterii este cheia atingerii așteptărilor cetățenilor și realizării promisiunilor electorale ale noii puteri. Acest deziderat a fost invocat de către partenerii de dezvoltare în Note informative ale acestora în ianuarie 2015, care, de facto, erau un îndrumar pentru implementarea Acordului de Asociere, or, Planul de acțiuni al guvernului era unul superficial.

În același timp, Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020, care așa și n-a fost implementată, chiar la început stipulează expres „Reforma administrației publice este o precondiție pentru realizarea oricărei alte reforme în orice sector…””, spune Țap.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *