Femeile lui Putin. Cine conduce uriașa mașinărie propagandistică a Kremlinului
Când o mașină-capcană a explodat la periferia Moscovei, ucigând-o pe propagandista Daria Dughina, imediat, ochii Occidentului s-au îndreptat către tatăl ei, Aleskandr Dughin – ideologul lui Putin, despre care se spune că ar fi fost „ghidul spiritual” al invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina. Însăși, Dughina a avut un rol public în promovarea imaginii Kremlinului: în țară, ea ataca Occidentul în apariții televizate, în timp ce pentru cititorii occidentali înființase o platformă online, în limba engleză, foarte bine deghizată, care insinua o viziune pro-Kremlin, scrie CNN într-o analiză despre uriașa mașinărie rusă a dezinformării, care este condusă de câteva femei foarte influente, fidele lui Putin.
Roman Osadciuk, cercetător la Digital Forensic Research Lab (DFRLab) al think-tank-ului american Atlantic Council, a investigat și analizat toate scrierile și producțiile digitale ale Dariei Dughina din 2020 încoace și a ajuns la concluzia că tânăra avea potențial să devină un jucător important al războiului de propagandă.
Războiul hibrid al lui Putin este o operațiune vastă, care se așază pe mai multe niveluri. Dughina face parte din acea tagmă a purtătorilor de cuvânt de rang înalt – precum Dmitri Peskov sau Maria Zaharova -, a prezentatorilor TV înflăcărați, precum propagandistul favorit al Kremlinului, Vladimir Soloviov, a activiștilor și nenumăraților influenceri, care – ca și ea – au pompat conținut favorabil Kremlinului pe bloguri și site-uri ce țintesc de fapt publicul din Occident, multe dintre acestea având originea bine camuflată.
Astfel, toți aceștia au ca misiune să semene discordie și neîncredere față de guvernele din lumea occidentală, să creeze o polarizare suplimentară și să expună problemele și diviziunile din societățile occidentale, subliniază Roman Osadciuk.
Daria Dughina, în spatele unui site dubios care atacă Occidentul
Daria Dughina îi călca pe urme tatălui. În discursurile sale publice, în aparițiile din mass-media și pe site-ul pe care îl crease promova o viziune asupra lumii asemănătoare cu cea a tatălui: punea un accent puternic pe „puterea tradițiilor” și considera religia drept componentă esențială a guvernării. În centrul convingerilor sale era un angajament ferm față de obiectivele imperiale rusești. Într-o apariție televizată chiar înainte de moartea sa, Dughina spunea că Occidentul trebuie să fie „hrănit” cu războiul Rusiei din Ucraina pentru a se „trezi” din viziunea sa „needucată” asupra lumii.
În 2020, Dughina a devenit redactor-șef la United World International (UWI), un site de politică externă, în limbile engleză și turcă, creat de „Proiectul Lahta”, o rețea propagandistică despre care Departamentul de Stat al SUA spune că s-a folosit de profiluri online fictive pentru a interveni în alegerile din Statele Unite.
Site-ul imită formatul grupurilor de reflecție și al blogurilor de știri occidentale, prezentând articole ale unor „colaboratori din întreaga lume” și, în afară de ocazionalele erori de traducere, are puține urme ale originii sale rusești, transmite sursa citată.
„Aparent, pare că susține o viziune de nișă asupra lumii și nu-ți poți da seama imediat că este vorba despre ceva rusesc”, spune Roman Osadciuk, a cărui anchetă din 2020 a dovedit că în spatele prezenței UWI pe Facebook stau conturile de social media deținute de Dughina.
„Dar dacă intri și citești articolele în sine, îți dai seama că de peste tot transpare poziția rusă”, a adăugat el.„Dacă Ucraina este admisă în NATO, va pieri ca stat”, este unul dintre titlurile de pe site. Un articol publicat la patru zile după războiul Rusiei în Ucraina susținea, fără nicio bază, că Putin a acționat în apărarea țării sale după ce a primit informații despre un atac iminent al Ucrainei asupra Rusiei. Într-un alt articol arată că „aderarea Ucrainei la NATO ar duce la dispariția statului numit Federația Rusă de pe harta lumii”.
De asemenea, alte articole de opinie se concentrează pe afacerile europene. De multe ori sunt critice la adresa liderilor occidentali sau subliniază ascensiunea grupurilor de extremă stânga și de extremă dreapta în Occident. Practic, conțintul său împinge cititorii occidentali – deveniți sceptici față de instituțiile politice clasice – către viziunea Moscovei, subliniază Osadciuk.
„Mașina de propagandă a Kremlinului are diferite categorii de public-țintă. Are propriii cetățeni ruși, dar în același timp trebuie să găsească aliați și în străinătate. Aici intervine Dughina”, explică Osadciuk.
Apare din nou celebra fermă de troli ruși
Facebook a declarat că a eliminat UWI de pe platformă în septembrie 2020, după ce a primit informații de la FBI despre activitatea sa.
„Persoanele din spatele acestei activități au încercat să își ascundă identitatea și coordonarea”, declara Facebook, adăugând că a descoperit legături cu persoane implicate anterior în activitățile Agenției ruse de Cercetare pe Internet (IRA), o cunoscută „fermă de troli ruși”, care s-a amestecat în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.
Menționăm că în urma invaziei Rusiei din Ucraina, Dughina a fost sancționată și de SUA, și Marea Britanie, alături de tatăl ei, pentru implicarea sa în UWI. Dar site-ul UWI rămâne în continuare accesibil pe internet, postând frecvent articole de opinie favorabile Rusiei.
Este interesant că site-ul UWI nu a făcut nicio mențiune cu privire la moartea redactorului său șef în zilele care au urmat exploziei, în ciuda faptului că evenimentul a dominat canalele de știri rusești și internaționale.
Ca audiență, UWI are o acoperire medie. Înainte de a fi interzis, avea aproximativ 5.000 de urmăritori pe Facebook și Instagram, în timp ce o versiune cache a contului său de Twitter, de asemenea interzis, avea aproximativ 6.800 de urmăritori.
„Chiar dacă site-ul în sine nu este atât de influent, el oferă totuși ideile și platforma pentru ca alții să îl citeze ca sursă credibilă”, mai subliniază Roman Osadciuk.
Femeile tinere, instrumente pentru „soft power”
Olga Lautman, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), cu sediul la Washington, spune că aceste site-uri sunt extrem de importante pentru obiectivele de „soft power” ale Rusiei.
„Toate aceste site-uri pompează același mesaj, aceleași puncte de discuție. Cititorul îl citește în limba sa, se simte confortabil, dar nu este neapărat sigur de unde provin informațiile. Scopul, la o scară mai mare, este de a schimba balanța de putere dinspre Statele Unite către Rusia și de a permite creșterea autoritarismului și subminarea democrației”, arată cercetătoarea.
De altfel, interesul Dariei Dughina s-a extins dincolo de Rusia și Ucraina. Site-ul său și discuțiile s-au axat frecvent pe alegerile din Europa, iar în 2017 a fost implicat în promovarea candidatei de extremă dreapta la Președinția Franței, Marine Le Pen.
Lautman spune că nu este o coincidență faptul că femeile tinere se află adesea în prima linie a războiului informațional.
„Rusia a știut întotdeauna să folosească femeile ca agenți operativi. Se întâmplă ca femeile să atragă o mulțime mai mare, ele pot relaționa cu populația tânără. Nu-mi pot imagina un grup de tineri de 20-30 de ani agățați de fiecare cuvânt al lui Aleksandr Dughin, dar Dughina este mai energică și poate să atragă mai mult acest grup de vârstă”, reliefează Lautman.
Războinicele lui Putin de pe frontul intern: Margarita Simonian
Acasă, propaganda Kremlinului este trâmbițată în fiecare seară prin intermediul televizoarelor, la o scară care eclipsează cu mult producția unor activiști mai tineri, în mare parte digitali, cum era Dughina. Aici intră în scenă Vladimir Soloviov, pe care Departamentul de Stat al SUA îl descrie ca fiind probabil cel mai „energic” propagandist al guvernului rus. Dar și acest efort propagandistic este condus adesea de personalități feminine proeminente.
Multe dintre „războinicele” lui Putin s-au grăbit să-i aducă un omagiu Dariei Dughina și au cerut represalii dure împotriva Ucrainei pentru moartea ei.
Vârful de lance al vocilor propagandistice feminine este Margarita Simonian, redactorul-șef al postului de televiziune de stat RT (fostul Russia Today), a cărui emisie a fost interzisă în mai multe țări occidentale după invazia Moscovei. După moartea Dariei Dughina, Simonian cerea imperativ pe canalul său de Telegram ca Rusia să vizeze „centrele de decizie” din Ucraina.
Margarita Simonian a fost de multe ori în prim-plan în contextul deselor dispute ale Kremlinului cu puterile occidentale.
Ea a realizat un interviu intens mediatizat cu cei doi bărbați identificați de guvernul britanic drept suspecți în cazul otrăvirii, în 2018, a lui Serghei Skripal și fiicei lui, Iulia. Astfel, în interviu, cei doi bărbați susțineau că pur și simplu erau în vizită la Salisbury, pentru că voiau să admire catedrala și turla înaltă a acesteia.
După ce guvernul rus a afirmat că a identificat-o pe ucigașa Dariei Dughina în persoana unei ucrainence, membră a serviciilor secrete, care ar fi reușit să fugă în Estonia, Margarita Simonian a părut să facă aluzie la ceea ce i-au spus cei doi suspecți din Salisbury și a glumit – amenințător – pe Twitter spunând că Rusia are profesioniști care „vor să admire turlele de lângă Tallinn”.
Spre deosebire de Dughina, care era responsabilă de sectorul „tineret”, imperiul mediatic pe care îl supervizează Simonian este foarte influent în rândul telespectatorilor mai în vârstă, nostalgici după fosta Uniune Sovietică. Simonian a declarat pentru revista „Time” în 2015 că are pe birou un telefon galben cu linie directă cu Kremlinul, instalat pentru a discuta „lucruri secrete”.
„Nu există obiectivitate”, mai declara ea pentru ziarul rus „Kommersant”, în 2012. „Când Rusia este în război, noi suntem, bineînțeles, de partea Rusiei”, menționa aceasta.
Olga Skabeieva și Maria Zaharova
Lumea puternic militantă a televiziunii ruse de stat este poate cel mai bine reprezentată de Olga Skabeieva, o prezentatoare TV radicală, care cere în mod regulat intensificarea atacurilor rusești asupra Ucrainei și care a îndemnat Moscova „să demilitarizeze tot NATO”. De altfel, i se spune „Păpușa de Fier” a lui Putin.
Aceasta a declarat că populația LGBTQ+ în creștere în Occident va însemna în cele din urmă că „popoarele vor rămâne fără oameni” în Vest, deoarece „nu se vor mai reproduce”, și crede că Rusia va trebui să îi „denazifice” și pe „trans-fasciști”.
De asemenea, în contextul recentului val de căldură din Europa, a afirmat că „natura este și ea de partea Rusiei”.
„Rolul lor este a introduce viziunile Kremlinului în mintea oamenilor obișnuiți și orice ar fi, asta vor repeta de dimineața până seara”, punctează Lautman.
Adesea, aceste teme de discuție din cadrul emisiunilor de la televiziunile ruse de stat sunt sugerate mai întâi de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Ea are frecvent declarații dure și atacă țările occidentale, ca și șeful său, de altfel, ministrul de externe Serghei Lavrov.
„Vor să se asigure că au acoperire pentru toată lumea: Lavrov va fi pe placul bărbaților mai în vârstă, dar există cineva pentru fiecare grup generațional, iar imaginea Zaharovei ca secretar de presă este puternică: iată, această femeie mai tânără se opune și ea puterilor occidentale și nu se teme să le provoace”, arată Lautman.
Deși Daria Dughina și multe alte femei din mașinăria de dezinformare a Rusiei acționează în sfere diferite, „cu siguranță se privesc una pe cealaltă și învață una de la celaltă” ca să-și țeasă cât mai bine covorul propagandistic în sectorul pentru care sunt responsabile, arată Osadciuk. Iar moartea Dariei Dughina a pus în lumină exact aceasta: poate că își fac treaba în mod diferit, dar sunt părți ale aceluiași corp”, conchide Roman Osadciuk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!