Actualitate

Feriți-vă de alimentele periculoase de post

Pe lângă semnificațiile sale spirituale, postul reprezintă un regim alimentar de detoxificare a organismului. Chiar și medicii recomandă oamenilor perioade în care merită să se debaraseze de excesul de proteine animale, grăsimi și glucide.

Majoritatea celor care țin post o fac urmând o tradiție. „Eu o să țin postul cât am să pot, dar sper să rezist toate 40 de zile. Postul Crăciunului este unul ușor și ne oferă „dezlegarea la pește”, în toate zilele de sâmbătă și duminică”, relatează pensionara Vera Moroșanu. Cartofii și legumele vor face parte din meniul acesteia pentru săptămânile ce urmează.

Totuși, medicii nu recomandă respectarea cu strictețe a restricțiile impuse de biserică. „Postul poate fi ținut de cei perfect sănătoși. Pacienților care țin post le recomand să facă niște analize elementare, să vadă cum lucrează organismul. Dacă au probleme cu rinichii sau cu alte organe, atunci este restricțiile alimentare sunt contraindicate”, recomandă medicul nutriționist, Tatiana Cozari, astfel încât multe persoane încep postul și peste 2-3 săptămâni se adresează la medic cu probleme de sănătate.

Produsele consumate de credincioși în această perioadă vor fi leguminoase (mazărea, fasolea, lintea, năutul, soia), cerealele (grâul, orezul, hrișca, meiul), semințele, legumele și fructele. Totuși, alegerea corectă a produselor în perioada postului este foarte importantă, astfel încât organismul uman are nevoie de fibre, proteine, vitamine și alți nutrienți pentru o funcționare normală. Pentru unele persoane, deși sunt credincioase, perioada postului este una foarte complicată. „Eu ca bătrână am nevoie de lapte, brânză, o bucată de carne câteodată. Nu suntem chiar așa de sănătoși pentru dietă. În ziua de azi, produsele de post sunt mai scumpe decât mâncarea obișnuită”, a spus Ecaterina Grecu, o credincioasă pensionară.

Ce mâncăm în timpul postului?

Oamenii aleg să înlocuiască alimentele de origine animală cu unele produse care ar fi la fel de calorice, cu grăsimi, dar nu se întreabă cât de sănătoase sunt acestea pentru funcționarea normală a organismului. Din categoria alimentelor nesănătoase fac parte margarina, pateul vegetal, mezelurile vegetale, chiftelele din soia care pot fi găsiți în magazine.

Potrivit specialiștilor în nutriție, alimentele care imită carnea sau brânza conțin foarte mulți aditivi extrem de periculoși pentru sănătate. Totodată, acestea au un indice glicemic foarte ridicat, iar bolile pe care riscăm să le avem sunt numeroase, cum este, de pildă, obezitatea sau diabetul.

În magazine găsim produse de post care conțin soia, cereale procesate, paste, făină, uleiuri, zahăr și alte alimente care nici măcar nu pot fi incluse într-o dietă sănătoasă, dar au parte de o publicitate inteligentă, păcălind astfel consumatorul. „Înainte de a cumpăra un produs din magazine este necesar să verificăm conținutul, termenul de valabilitate, care nu ar trebui să depășească trei săptămâni de la data fabricării”, ne-a atenționat medicul nutriționist, Tatiana Cozari.

Atenție la fructoză și soia

O atenție deosebită trebuie să atragem dulciurilor de post care, conform medicului nutriționist, conțin un procent mare de grăsimi vegetale, fructoză și sunt foarte periculoase mai ales pentru copii sau tineri. Acestea pot dezvolta diabet, mai ales la persoanele dependente de dulce.
De altfel, cei care aleg să consume produse din soia bazându-se pe faptul că este anticancerigenă și antioxidantă, ignoră sfaturile nutriționistului. „Sugerez consumul moderat al produsele din soia, ca de exemplu tofu. Deși acesta are anumite proprietăți benefice sănătății, nu se recomandă să fie consumat zilnic și în cantități mari”, afirmă medicul. Întrebuințată în cantități mari soia determină creșterea în greutate, iar introdusă în hrana bebelușilor poate genera disfuncționalități ale tiroidei.

Atenție la produsele de post care sunt hiper-procesate, pline de chimicale, cu multe calorii goale, lipsite de nutrienți, pline de aditivi și o mulțime de ingrediente de proastă calitate precum margarina, soia, zahar, sirop de glucoză și de fructoză etc. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *