Politică

Finlanda și Suedia vor începe aderarea la NATO în mai

Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, anunță Reuters.

În ciuda strângerii cooperării cu alianța militară de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au ales să rămână în afara alianței. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care o numește „operațiune specială”, a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară de lungă durată este încă cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.

Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească în săptămâna din 16 mai și după aceea vor anunța public planurile de a aplica pentru a se alătura alianței.

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze, dar și-a repetat părerea de lungă durată că ar prefera ca Finlanda și Suedia să facă alegeri similare.

Cotidianul suedez Aftonbladet a raportat separat, citând surse apropiate birourilor guvernamentale suedeze, că Statele Unite și Marea Britanie au promis Suediei o prezență militară sporită, exerciții militare mai aprofundate și sprijin „politic puternic” din partea țărilor NATO” în timpul unui posibil proces de aplicare a NATO.

Ministerul suedez de externe a refuzat să comenteze rapoartele Expressen și Aftonbladet.

Moldovenii nu sunt neutri, sunt pur și simplu idioți

Majoritatea dintre cei care comentează și discută despre neutralitate, habar n-au ce înseamnă asta, cât costă să fie neutru și ce riști. Un stat neutru trebuie să fie gata să cheltuie pentru apărare de vreo 5 ori mai mult decât o țară care are aliați, precum NATO, care au armate foarte bine dotate și profesioniste, capabili să facă față unui potențial atac.

Elveția este unul dintre statele la care fanii neutralității fac referire cu orice ocazie, ei uită un mic detaliu – neutralitatea Elveției este recunoscută internațional. Neutralitatea ei datează de prin 1516, anul exact e subiect de dispută între istorici, dar știm cu certitudine că Liga Națiunilor a recunoscut neutralitatea Elveției în 1920. În 1995, ONU a recunoscut, cu votul a 185 de state, statutul de neutralitate a Turkmenistanului.

Toată lumea știe că R. Moldova este „neutră, și nu admite trupe străine pe teritoriul său” e doar o literă moartă din Constituție.

Niciun stat, nicio organizație internațională nu recunoaște neutralitatea R. Moldova

Lucru care este absolut normal, pentru că neutralitatea R. Moldova, la care fac referire și oameni de la care ai avea alte așteptări, este în contradicție cu realitatea din teren: trupele rusești staționează ilegal pe teritoriul RM de mai mulți ani decât are chiar Constituția.

Ucraina în 2014 era stat neutru, la ce i-a ajutat? România la începutul celui de-a Doilea Război Mondial era neutră, i-a oprit asta cumva pe ruși? Beliga în același al Doilea Război Mondial era neutră, s-a oprit Hitler?

Foarte mulți ani, experții din Chișinău vorbeau și despre modelul finlandez, adică un stat neutru, dar membru al UE. Astăzi, Parlamentul din Helsinki a votat în favoarea aderării la NATO. Finlandezii au înțeles foarte repede că neutralitatea nu oferă o protecție în fața Rusiei bolnave de virusul fascismului.

De fapt, Ucraina a fost atacată nu pentru că voia sa adere la NATO, ci pentru că nu era membră NATO.

Păstrarea neutralității R. Moldova convine exclusiv intereselor Rusiei, nu pentru că se teme de apropierea NATO, dar pentru că vrea să aibă garanții că poate oricând ataca Chișinăul, iar moldovenii nu vor avea niciun aliat la care să poată apela.

Dacă Moldova va fi atacată de ruși, vinovați vor și idioții din Chișinău care cred în neutralitate când rușii bombardează cu rachete din Marea Caspică orașul Odesa, chiar în Sâmbăta Mare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *