În pofida ploilor și inundațiilor, vom avea, totuși, grâu
Solicitat de TIMPUL, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,Vasile Bumacov, a declarat că pierderile nu sunt atât de esențiale în comparație cu cele din 4-5 iulie, când ploaia, grindina și vântul au afectat culturile de câmp.
Plantațiile n-au fost protejate de sistemul antigrindină
De cealaltă parte, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, este de părere că săptămâna trecută a fost relativ liniștită, în comparație cu ceea ce s-a produs pe parcursul ultimelor două luni. „Ploile, grindina și vântul au afectat peste 60 mii de hectare din terenurile agricole din întreaga republică, neluând în calcul loturile de pe lângă casă. Pierderile sunt destul de esențiale, pentru că plantațiile n-au fost protejate de sistemul antigrindină”, ne-a spus Alexandru Slusari.
Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din R. Moldova consideră că, totuși, în general, în urma ploilor și inundațiilor, pierderile în agricultură sunt enorme, cifrându-se la circa 400 de milioane de lei. „Este greu să reziști în fața intemperiilor naturii, însă e și mai greu atunci când conștientizezi că statul nu te poate ajuta aproape cu nimic. Chiar dacă ți-ai asigurat recolta pentru riscuri în agricultură. Oricum, noi sperăm să avem parte de un an bun, pentru că umiditate a fost destulă. De ne-ar feri Dumnezeu de inundații și de furtuni”, a mai declarat Vasile Mârzenco.
„Ne asigurăm pe seama lui Dumnezeu și a maicii-naturii”
Boris Boincean, șeful secției sisteme agricole din cadrul Institutului de cercetări a culturilor de câmp „Selecția”, din Bălți, este mai optimist. El ne-a spus că, la nordul republicii, cantitatea de gluten la grâu este de 24-26%, ceea ce înseamnă că va fi bun și pentru alimentație. De la Corjeuți, Briceni, fermierul Ion Stâncă ne aduce de asemenea vești optimiste. „La noi a fost grindină acum o lună, însă acum e bine. Mi se pare că ministerul în zadar a cheltuit 12 milioane lei pentru procurarea sistemelor antigrindină. Consider că statul ar fi bine să pună un impozit de 50 de lei la hectar pentru asigurarea sistemului antigrindină. În rest, ne asigurăm pe seama lui Dumnezeu și a maicii-naturii”, zice Ion Stâncă.
Alexei Ivanov, președintele Societății cu Răspundere Limitată „Vindex-Argro” din Mălăiești, Orhei, contează pe o bună cantitate și calitate a grâului. „Deocamdată, obținem câte patru tone la hectar. Peste 4-5 zile, sperăm să terminăm secerișul cu bine”, a mai declarat Alexei Ivanov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!