CSI / RusiaRăzboi

Kremlinul susține că nu e nevoie de un decret semnat de Putin pentru a încheia oficial mobilizarea parțială

Rusia nu are nevoie de un decret prezidenţial pentru a încheia oficial mobilizarea parţială a rezerviştilor pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina, a anunţat marţi, 1 noiembrie, Kremlinul, specificând că nu va fi emis niciun decret în acest sens, relatează Reuters și Agerpres.

Vă aminrim că la 21 septembrie, Vladimir Putin a declarat prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial, după o serie de eşecuri militare în Ucraina. Anunţul său a generat un exod al bărbaţilor apţi de luptă, sute de mii de persoane plecând în ţări precum Georgia, Armenia şi Kazahstan, în timp ce peste 2.000 de persoane au fost reţinute la protestele împotriva mobilizării, scrie sursa citată.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că i-a recrutat deja, în mai puţin de o lună, pe cei 300.000 de rezervişti de care avea nevoie şi că nu mai este necesară continuarea încorporării.

Dar, refuzul Kremlinului de a emite un decret oficial prin care să pună capăt mobilizării este de natură să crească temerile ruşilor că mobilizarea ar putea fi totuşi reluată.

Luni, președintele Rusiei declarase că se va consulta cu experţi jurişti pentru a vedea dacă este necesar un nou ordin prezidenţial în acest sens.

”Nu este nevoie de un decret” a declarat marţi presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Departamentul juridic din cadrul administraţiei prezidenţiale a ajuns la concluzia că mobilizarea parţială a fost încheiată. Telegrame în acest sens au fost trimise de Ministerul Apărării birourilor de înrolare militară pentru a pune capăt trimiterii de documente de recrutare”, a explicat acesta.

Partea din decretul de mobilizare al lui Putin care menţionează câţi rezervişti vor fi chemaţi a fost clasificată şi nu a fost niciodată făcută publică, ceea ce a sporit temerile că campania de înrolare ar putea fi reluată.

Marți, Peskov a încercat să risipească aceste temeri. „Un anumit număr era inclus în decret: până la 300.000 de persoane. În consecinţă, acest decret a fost adus la îndeplinire”, a spus acesta. Fiind întrebat dacă decretul iniţial a rămas în vigoare, el a răspuns: ”Nu”.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că 87.000 din cei 300.000 de soldaţi mobilizaţi au fost deja desfăşuraţi în teatrul de operaţiuni din Ucraina.

Întâmplător sau nu încheierea mobilizării în Rusia a coincis cu debutul oficial, marţi, a campaniei de încorporare de toamnă pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu, urmând să fie convocaţi circa 120.000 de cetăţeni ruşi, potrivit EFE.

Comandamentul militar rus susţine că recruţii nu vor fi trimişi pe teritoriul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk (în estul Ucrainei) şi nici în regiunile Zaporojie şi Herson (sud), recent anexate de Moscova.

Vă aminrim că Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie neprovocată în Ucraina în primul război de cucerire de după cea de-a doua conflagraţie mondială.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *