Kremlinul susține că Ucraina și Occidentul au reacționat „cinic” la propunerea sa de armistițiu pentru Crăciun
Marți, 10 ianuarie, Kremlinul a declarat că Ucraina şi Occidentul au reacţionat „cinic” la încetarea focului de 36 de ore propusă de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin pentru a marca Crăciunul ortodox pe stil vechi, informează Reuters.
„Am întâlnit o reacţie cinică din partea Kievului şi unui număr de lideri occidentali”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, într-un briefing cotidian.
„Repet: cinică şi inexplicabilă”, a subliniat Peskov, citat pe de altă parte de agenţia oficială de presă Interfax.
„Dacă cineva dintre creştinii ortodocşi din zona operaţiunii militare speciale din Ucraina a putut să se roage de Crăciun în biserică, înseamnă că armistiţiul iniţiat de Rusia şi-a atins deja scopul”, potrivit lui Peskov, utilizând termenul folosit de Rusia pentru invadarea Ucrainei lansată la 24 februarie 2022.
Rusia a susținut că armistiţiul a fost anunţat în scopuri umanitare pentru ca creştinii ortodocşi să sărbătorească Crăciunul pe stil vechi, dar Ucraina afirmă că trupele ruse au bombardat zeci de poziţii şi aşezări de-a lungul liniei frontului sâmbătă, când armistiţiul ar fi trebuit să fie în vigoare.
Reacția Occidentului față de armistițiul propus de Vladimir Putin
La doar câteva ore după armistițiul propus de Kremlin joia trecută, președintele SUA, Joe Biden a declarat că Vladimir Putin a încercat să „își dea un răgaz” prin acest anunț care ar fi marcat prima încetare a focului de la declanșarea invaziei rusești.
Într-un discurs susținut la Casa Albă, Biden a declarat că președintele rus „era pregătit să bombardeze spitale, maternități și biserici (…) pe 25 decembrie și în ajunul Anului Nou (…) Cred că încearcă să-și dea un răgaz”.
Rusia este cea care a declanşat războiul în Ucraina, iar preşedintele Vladimir Putin ”îl poate opri astăzi”, retrăgându-şi trupele din ţara vecină, a reacţionat vineri, 6 ianuarie, NATO la anunţul făcut în cu o zi în urmă de şeful statului rus privind instituirea unilaterală a unui armistiţiu de 36 de ore în conflictul din Ucraina cu ocazia sărbătoririi Crăciunului pe stil vechi.
”Preşedintele Zelenski a clarificat poziţia Ucrainei cu privire la această aşa-zisă încetare a focului. Acest război a fost declanşat de Rusia, iar preşedintele Putin îl poate opri astăzi, retrăgându-şi trupele din Ucraina. În schimb, am văzut cum forţele ruse lansează de mai multe luni atacuri cu rachete şi drone asupra oraşelor şi infrastructurii civile” din Ucraina, a declarat Lungescu.
De asemenea, aceste atacuri, a adăugat ea, au avut loc de Crăciun (după calendarul gregorian) şi de Anul Nou, în timp ce, potrivit Moscovei, decizia lui Putin este un răspuns la apelul patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, privind instituirea unui armistiţiu de Crăciun, pe care credincioşii ortodocşi de rit vechi îl sărbătoresc pe 7 ianuarie.
”NATO va continua să sprijine Ucraina pentru a-şi proteja dreptul la autoapărare, consacrat în Carta Naţiunilor Unite”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice.
De asemenea, și diplomații germani au declarat că „așa-zisa” încetare a focului rusesc în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox nu va aduce „nici libertate, nici securitate poporului care trăiește zilnic cu teamă sub ocupația rusă”.
„Dacă Putin ar fi vrut pace, și-ar fi adus soldații acasă și războiul s-ar fi terminat. Dar se pare că vrea să continue războiul, după o scurtă întrerupere”, a afirmat ministrul de Externe Annalena Baerbock într-un mesaj postat pe Twitter.