Afaceri

Piață nouă, dar reguli de comerț vechi

Nu mă refer la un centru comercial din străinătate, dar la unul renovat recent în centrul Chișinăului. Nu diferă de restul încăperilor de acest fel doar modul în care este organizat comerțul. În timp ce la etajul întâi se vinde carne, în subsol putem cumpăra materiale de construcție. La etajul doi, găsim îmbrăcăminte, începând de la lenjerie intimă și terminând cu rochii sau costume de seară, iar la nivelul superior își are sediul și un centru stomatologic.
 
Clădirea renovată, denumită sugestiv „Piața Nouă”, a fost dată în exploatare anul trecut, la sfârșitul lunii decembrie, și se află în „inima” Pieței Centrale din Capitală. Anterior, aici era o încăpere obișnuită, „moștenită” din perioada sovietică, unde se comercializau produse din carne. După reconstrucție încăperea s-a transformat într-un centru comercial mixt și are mai multe diviziuni.

Vânzătorii nu mai pot face „șmecherii” la cântar

Artur Starciuc, administratorul secției unde se comercializează carne, spune că el este mereu „în slujba cumpărătorilor” și are grijă ca aceștia să nu fie înșelați. Din primele clipe tânărul a demonstrat că toate cântarele funcționează perfect. Dânsul și-a pus întâi telefonul mobil pe cântarul de control, după care a mers la aparatul similar al unui comerciant, iar greutatea indicată a fost aceeași. „Dacă în alte părți vânzătorii pot face diferite șmecherii la cântar, la noi acest lucru este imposibil. Pe lângă aceasta, în timp ce în restul halelor marfa se vinde pe beton, la noi sunt doar mese de inox și avem un laborator sanitar-veterinar – ceea ce înseamnă că atât calitatea, cât și condițiile de păstrare sunt la nivel. În acest fel încercăm să îmbunătățim imaginea pe care o are Piața Centrală în prezent”, a comunicat interlocutorul meu.

Administratorul a mai declarat că hala a fost renovată și reutilată conform standardelor europene, iar odată cu aceste schimbări, se observă și un flux mai mare de oameni – chiar și în perioada de post. Pe lângă aceasta, proprietarii au grijă ca toți comercianții să fie îmbrăcați la fel.
Pentru ca producția să corespundă normelor, în compartimentul unde se vinde carne, activează și un medic veterinar. Ruslan Antoci susține că marfa este verificată dimineața înainte de a ajunge pe tarabe, cât și pe parcursul zilei. „Fiecare vânzător primește câte o foiță, care obligatoriu trebuie afișată lângă cântar, ca oamenii să vadă că producția a trecut expertiza sanitar-veterinară. În timpul zilei, verificăm temperatura din interior, deoarece atunci când este prea cald, carnea nu se păstrează mult timp”. Aici sunt practic toate tipurile de carne: de porc, de vită, de oaie, de pasăre, mici și salamuri. Pentru acestea există diferite secțiuni.

Medicul veterinar spune că este adusă exact atâta producție cât se vinde pe parcursul zilei. Potrivit specialistului, zilnic, aici sunt vândute în jur de două tone de carne.

„Prețurile oricum îs mari, pentru noi, bătrânii”

În perioada postului, numărul cumpărătorilor este un pic mai mic, prin urmare vânzătorii sunt nevoiți să mai lase din preț. Chiar și așa, marți, în ziua când am vizitat hala de carne, aceasta era practic plină.

Condițiile europene din această încăpere se pare că sunt și pe placul vizitatorilor, însă nu și prețurile. Nea Petru a venit la piață mai mult „cu văzutul”. De când s-a pensionat, recunoaște acesta, produsele din carne au devenit un lux pentru familia sa. „Condițiile sunt bune și carne este multă, dar prețurile oricum îs mari, pentru noi, bătrânii! Mă gândesc să cumpăr și eu o bucățică de ceva, dar trebuie mai întâi s-o sun pe babă. Mă tem să nu mă alunge de la casă, când va vedea cât am dat pe carne”, a glumit interlocutorul meu.

Pensionarul și-a amintit că, în tinerețe, a avut ocazia să viziteze o piață agricolă din Paris, Franța. „Când am revenit acasă, cei de la conducerea partidului comunist m-au chemat să le spun cât de rău trăiesc străinii. Eu nu-mi puteam reveni după frumusețea pe care am văzut-o acolo, dar ei vroiau să le spun de rău (n. red. râde). Bine că se mai modernizează și la noi piețele că și așa prea multe lucruri au rămas ca în perioada sovietică”, adaugă acesta.

Alți cumpărători au recunoscut, însă, că s-au transformat în clienți fideli ai acestei hale pentru că deservirea și raportul calitate-preț le este pe plac.

„Acum lucrăm ca în Europa”

La rândul lor, lucrătorii din secția de vânzare a cărnii recunosc că acordă o atenție sporită comunicării cu clienții. Iurie comercializează carne de la sfârșitul anilor ‘90. Bărbatul recunoaște că în halele vechi, în care a activat anterior, era o mizerie totală, iar colegii săi deseori încercau să înșele cumpărătorii la cântar. „Acum am trecut la un alt nivel. E mult mai bine, mai modern și mai curat. Oamenii vin cu tragere de inimă, iar numărul lor s-a mărit de câteva ori. Pentru noi e o plăcere să lucrăm în asemenea condiții”, a recunoscut mulțumit vânzătorul, în timp ce mărunțea câteva bucăți de ceafă de porc. La final, el a arătat că are mereu la îndemână mănușile de unică folosință.

O altă vânzătoare, Eugenia, lucrează în domeniu de când s-a inaugurat „Piața Nouă” și ne dă asigurări că o asemenea încăpere nu este și nici nu va fi degrabă în R. Moldova. „Cu jumătate de an în urmă, lucram ca în Sovetschii Soiuz (n. red. Uniunea Sovietică)”, dar acum lucrăm ca în Europa. Oamenii sunt mulțumiți, iar asta contează cel mai mult. Când condițiile sunt decente și munca se dă mai ușor”, spune vânzătoarea.

„Suntem în Moldova, nu trebuie să ne alintăm”

Dacă în hala de carne lucrurile merg bine, atunci la etajul 2 unde se vând haine, cu greu am putut observa câțiva cumpărători. Nici materialele de construcție din subsol nu păreau să se bucure de succes. Tot acolo este și o cantină, care la fel, nu părea aglomerată. Vizitatorii centrului au spus că nu-i deranjează faptul că, „la pachet” cu produsele alimentare, se vând și rochii sau geamuri. „Suntem în Moldova, nu trebuie să ne alintăm”, mi-a zis unul dintre cumpărători.

Potrivit lui Veaceslav Balan, directorul interimar al Întreprinderii Municipale „Piața Centrală”, centrul comercial recent renovat a fost privatizat la începutul anilor 2000 și este deținut de câțiva cetățeni străini. „Pentru toate tipurile de comerț desfășurat acolo, dânșii au primit autorizații. În general, ei activează pe cont propriu, iar legătura dintre întreprinderea pe care o conduc și „Piața Nouă” este doar faptul că angajații noștri se ocupă de evacuarea și salubrizarea deșeurilor. Eu, director interimar, intru acolo ca simplu cetățean. Mă bucur totuși că s-a modernizat această hală, sper că vor fi renovate și celelalte”, a menționat Balan.

„Piața Nouă” activează de luni până duminică, începând cu ora 7 dimineața și terminând cu ora 18-19, în funcție de perioada anului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *