Sărbătoare pentru somnoroși. De ce somnul este obligatoriu
Ajunsă la ediţia cu numărul zece, este o iniţiativă a Asociaţiei Mondiale a Medicinii Somnului, cu scopul de a atrage atenţia asupra impactului pe care tulburările de somn îl au atât asupra individului, cât şi asupra societăţii. Sunt promovate metode de preventive care ne pot feri de problemele legate de somn şi variante de tratament care să vindece sau măcar să trateze acest gen de afecţiuni.
Un somn bun este definit de trei factori: durată, care trebuie să îi permită persoanei să se odihnească suficient în timpul somnului şi să fie alert a doua zi; continuitate, adică somn neîntrerupt; profunzime, altfel încât să înlesnească refacerea fizică şi psihică.
Somnologia sau medicina somnului se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor reunite sub numele generic de "tulburări ale somnului". Printre acestea se numără sforăitul, apneea obstructivă în somn, insomnia şi somnambulismul. Somnologia este un domeniu interdisciplinar, care implică specialişti din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii şi altele.
În luna ianuarie 2017, a fost făcut public un studiu potrivit căruia somnul insuficient expune corpul la îmbolnăviri prin slăbirea sistemului imunitar. Astfel, oamenii de ştiinţă au prelevat probe de sânge de la 11 perechi de gemeni identici cu obiceiuri de somn diferite şi au descoperit că sistemul imunitar al celor care dormeau cel mai puţin era mai slăbit în comparaţie cu cel al fraţilor lor, potrivit Medical Express. ”Ceea ce arătăm noi este că sistemul imunitar funcţionează cel mai bine atunci când (corpul – n.r.) are parte de somn suficient. Şapte sau mai multe ore de odihnă sunt recomandate pentru o sănătate optimă”, susţine autorul principal al studiului, dr. Nathaniel Watson, co-director al Centrului pentru medicina somnului din cadrul Universităţii din Washington şi de la Centrul Medical Harborview.
Sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!