CSI / RusiaInternațional

Șeful spionilor ruși: Avem materiale care indică că Occidentul este implicat în ”sabotajul” conductelor Nord Stream

Vineri, șeful spionilor ruși a declarat că Moscova deține dovezi care indică faptul că Occidentul a avut un rol în avarierea conductelor submarine Nord Stream, care amenință să le scoată definitiv din uz, au relatat agențiile rusești de presă, citate de Reuters.

„Avem materiale care indică o urmă occidentală în organizarea și punerea în aplicare a acestor acte teroriste”, a declarat Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe al Rusiei, citat de agenția de presă Interfax.

Declarațiile lui Narîșkin reprezintă cea mai directă acuzație la adresa Occidentului din partea unui oficial rus de rang înalt. Acesta nu a precizat ce dovezi are Rusia.

Rusia și Occidentul se bănuiesc reciproc pentru avariile conductelor Nord Stream

Vladimir Putin a declarat joi, 29 septembrie, că ”sabotajul fără precedent” împotriva gazoductelor Nord Stream a fost ”un act de terorism internațional”.

Uniunea Europeană investighează cauza scurgerilor din gazoductele Nord Stream 1 și 2, administrate de Gazprom, și a declarat că suspectează că sabotajul se află în spatele avariilor din largul coastelor Danemarcei și Suediei, potrivit Hotnews.

Ministrul suedez al energiei a declarat vineri că este ”foarte probabil” ca atacului asupra conductelor a fost făcut intenționat de către un stat.

De când au fost detectate pentru prima dată avariile, la începutul acestei săptămâni, oficialii de la Moscova au lăsat să se înțeleagă că Occidentul, în frunte cu SUA, ar putea fi în spatele atacului.

De asemenea, joi, 29 septembrie, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Maria Zaharova, a declarat că Washingtonul are de câștigat de pe urma întreruperii conductelor.

Nici Nord Stream 1 și nici Nord Stream 2 nu erau în funcțiune atunci când au fost descoperite avariile, luni, dar ambele conțineau gaz.

Nord Stream AG, operatorul pentru conducta Nord Stream 1, a declarat că se așteaptă ca scurgerea de gaz să înceteze până luni, dar că nu a putut avea acces în zonă pentru a evalua pagubele.


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *