CSI / RusiaExterne

Slovacia acuză Rusia de „ingerință” în alegeri și convoacă un diplomat al ambasadei ruse

Slovacia a acuzat luni, 2 octombrie, Rusia de „ingerință” în alegerile legislative desfășurate sâmbătă și a convocat un reprezentant al ambasadei ruse, în urma declarațiilor șefului serviciilor de informații externe ale Rusiei, care a vorbit despre „amestecul” Washingtonului în politica internă slovacă, relatează Hotnews.

Ministerul de Externe de la Bratislava a protestat față de declarațiile lui Serghei Narîșkin (șeful spionilor ruși), care „a pus sub semnul întrebării integritatea alegerilor libere și democratice din Slovacia”. MAE slovac a calificat totodată astfel de „dezinformări răspândite în mod deliberat” drept „o ingerință inadmisibilă a Federației Ruse în procesul electoral” din Slovacia.

La 28 septembrie (cu o zi înainte de alegerile din Slovacia), Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, ar fi afirmat, potrivit unei declarații postate pe site-ul oficial, că Statele Unite au instruit aliații să colaboreze cu cercurile politice și de afaceri din Slovacia pentru a „asigura rezultatele votului cerute de americani”, și anume ca partidul liberal pro-occidental Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă) să câștige. El numea partidul un proxy al SUA.

Bratislava a cerut Moscovei să înceteze toate activitățile de dezinformare cu privire la Slovacia.

Slovacia a ales sâmbătă un partid populist care se opune continuării ajutorului pentru Ucraina

Partidul lui Robert Fico, Smer-SD, o formaţiune social-democrată de orientare conservatoare, a obţinut circa 23% din voturi la alegerile de sâmbătă, în timp ce formaţiunea din care a provenit preşedinta Zuzana Caputova, partidul Slovacia Progresistă (PS), a obţinut 18%, pe poziţia a treia plasându-se formaţiunea Hlas (Vocea), un partid moderat de stânga scindat din Smer-SD şi condus de fostul premier Peter Pellegrini, care va avea un rol decisiv în formarea majorităţii.

Pellegrini, care i-a succedat lui Fico în postul de premier, a dat de înţeles că ar înclina către o alianţă cu acesta, deşi îşi păstrează opţiunile deschise. Într-o coaliţie condusă de Fico ar mai putea intra şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS), pro-rusă, care a obţinut aproape 6% din voturi, precum şi alte mici partide de orientare conservatoare care au intrat în noul parlament, un legislativ foarte fragmentat. Prin urmare, Robert Fico a declarat că nu se aşteaptă ca negocierile pentru formarea viitorului guvern să dureze mai puţin de două săptămâni.

Robert Fico şi partidul său au reușit să se claseze pe primul loc în alegeri după o campanie în care au declarat că vor pune capăt ajutorului militar pentru Ucraina.

Mai exact, Fico, în vârstă de 59 de ani, a promis în timpul campaniei electorale că Slovacia nu va mai trimite niciun fel de muniţie Kievului şi a cerut relaţii mai bune cu Rusia.

Guvernele de centru-dreapta care au condus Slovacia după ce Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei au susţinut fără rezerve Kievul cu arme şi muniţii, furnizând armatei ucrainene întreaga flotă slovacă de avioane de vânătoare MiG-29, singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea Slovacia, 16 obuziere Zuzanna-2, 30 de vehicule de luptă ale infanteriei BVP-1, plus alte arme şi cantităţi substanţiale de muniţii.

După anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare de sâmbătă, Robert Fico a spus că va face totul pentru ca între Rusia şi Ucraina să înceapă negocieri de pace cât mai rapid posibil. El a declarat lși că Slovacia nu va schimba orientarea politicii externe, însă are „probleme mai importante” decât relaţiile cu Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *