Şoferii microbuzelor din Chişinău au protestat la CSJ

Conflictul în rândul transportatorilor privaţi din mun. Chişinău are o vechime de doi ani. Pe 12 mai 2009, Comisia transport şi comunicaţii din cadrul Consiliului Municipal Chişinău (CMC) a organizat un concurs pentru desemnarea administratorilor rutelor de microbuz din municipiu, în baza unui regulament al transportatorilor auto de călători şi bagaje, elaborat de consilierul municipal Oleg Onişcenco şi adoptat de CMC pe 22 ianuarie 2009. Deşi documentul a fost anulat de CMC la scurt timp după adoptare, preşedintele comisiei de profil, acelaşi Oleg Onişcenco, a considerat că organizarea concursului a fost legală, iar cele 8 firme desemnate câştigătoare au tot dreptul să preia 58 de rute de microbuz. Cu toate acestea, în septembrie 2009, după sesizarea primarului general Dorin Chirtoacă şi a majorităţii proprietarilor de microbuze din Chişinău, instanţa a abrogat decizia comisiei de profil. Firmele care au câştigat concursul organizat de Onişcenco nu s-au lăsat însă păgubaşe şi au atacat această decizie la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care trebuia să pună punct acestui conflict în dimineaţa zilei de ieri.
Parcare de microbuze în faţa CSJ
Înainte să înceapă şedinţa de judecată, peste o sută de şoferi şi administratori de rută şi-au parcat microbuzele în faţa CSJ. În aşteptarea deciziei instanţei superioare, şoferii şi-au exprimat teama că dacă procesul va fi câştigat de firmele selectate în 2009 pentru administrarea rutelor, atunci ei vor rămâne fără serviciu. Agenţii auto spun, la rândul lor, că în acest caz rutele din oraş vor ajunge pe mâna unor companii fără experienţă create peste noapte. „Noi am fost desemnaţi printr-un concurs transparent să activăm în transportul public în 2001. Am încheiat contracte cu Primăria, care sunt valabile şi în prezent. Lucrăm 22 de ani şi avem relaţii bune cu cei peste 400 de angajaţii. Cum putem să cedăm maşinile şi tot ce avem unor companii necunoscute?” se întreabă Nicolae Serâdneac, şeful CP „Auto-Rapid”, firmă care deţine microbuze pe zece rute din oraş. De aceeaşi părere au fost şi alţi şoferi supăraţi pe firmele alese de Comisia transport. „Dacă CSJ le dă câştig de cauză, pe piaţă va fi monopol. În mod normal ar trebuie să fie concurenţă”, s-a dat cu părerea Mihai Bulat, proprietar a două maşini pe ruta 130.
Transportatorii însă nu s-au ales cu o clarificare a situaţiei. CSJ a amânat procesul la cerea Consiliul Municipal Chişinău până la 25 mai.
Onişcenco: Concursul a fost transparent
Contactat de TIMPUL, consilierul municipal Oleg Onişcenco, a respins acuzaţiile potrivit cărora concursul din mai 2009 s-ar fi desfăşura în condiţii netransparente. El afirmă că informaţia despre concurs a fost amplasată pe site-ul Primăriei şi mass-media, iar selecţia dosarelor a fost efectuată cu uşile închise pentru ca nicio persoană terţă să nu poată influenţa decizia Comisiei transport şi comunicaţii. Companiile au fost selectate în funcţie de proiectele de activitate pentru următorii zece ani. După selecţia companiilor câştigătoare, CMC a încheiat cu acestea contracte. Anatol Lupaşcu, avocatul firmei Donc Tur SRL, una din câştigătoarele concursului, a precizat că, ulterior, după cinci luni, contractele au fost anulate de CMC, iar firmele câştigătoare nu fac altceva decât să conteste decizia autorităţii publice locale.