Afaceri

(SUBVENȚII ÎN AGRICULTURĂ) CE AJUTOR oferă statul pentru viticultori?

Mai mult, în acest an, a crescut semnificativ numărul de hectare plantate cu viță-de-vie, dar și a soiurilor de struguri pentru vin, spre deosebire de anii precedenți.

În fiecare an, guvernul votează Fondul Unic de Subvenționare a Sectorului Agricol, care prevede acordarea subvențiilor în domeniul respectiv. Pentru subvenționarea plantării viței-de-vie în R. Moldova, în anul 2013, s-au oferit 45 mln. de lei. Așadar, atât soiurile de struguri pentru masă, cât și cele pentru vin și plantaţii-mamă sunt subvenționate cu până la 50 mii lei.

Crește numărul plantațiilor viticole

Galina Petrache, șefa Direcției administrare și control din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, a declarat că subvențiile din partea statului se oferă doar pentru plantațiile care depășesc 0,5 hectare. Astfel, ea menționează că pentru plantarea viței-de-vie, soiuri de struguri pentru masă, statul oferă subvenții de 25 mii lei per ha, iar pentru soiuri de struguri pentru vin – câte 20 mii lei per ha. „Statul subvenționează cu 50 mii lei plantaţii-mamă altoi şi portaltoi, categoria biologică”, spune Galina Petrache.

„Dacă anul trecut s-au plantat 2500 hectare de viță-de-vie, atunci în 2013 se observă o creștere semnificativă a numărului acestora. Anii precedenți se observa o ușoară dominare a soiurilor de struguri pentru masă. Însă, în acest an s-au sădit 3000 de hectare de viță-de-vie, dintre care jumătate cu soiuri de struguri pentru vin”, susține Valeriu Cebotari, șeful Direcției viticultură din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

În Regulamentul de Subvenționare, prezentat și adoptat de guvern, se menționează că subvențiile se oferă pentru stimularea investiţiilor, înfiinţarea plantaţiilor multianuale sau promovarea producţiei vitivinicole.

Subvenții pentru defrișarea plantațiilor viticole bătrâne

Ion Tornea , economist și expert la IDIS „Viitorul”, a declarat că, deși în ultima perioadă suntem în relații tensionate cu Rusia, și anume, în legătură cu exportul de vin, asta nu înseamnă că această problemă va fi una eternă. „Merită de învestit în sectorul vitivinicol, pentru că este unul de perspectivă. În contextul reformei din sectorul agrar era de așteptat că se vor întreprinde mai multe acțiuni în acest domeniu, deoarece viile sunt bătrâne și oamenii trebuie motivați să planteze viță-de-vie tânără pentru a spori productivitatea acesteia și, respectiv, pentru îmbunătățirea calității vinului”, a precizat Ion Tornea.

Expertul a mai relatat că subvențiile acoperă doar o mică parte din toate cheltuielile pe care le suportă un agricultor. „Fiecare om are propriile tehnici de gestionare a producției proprii, iar statul vine doar cu un mic ajutor în acest sens”, conchide Ion Tornea.

De asemenea, sunt oferite subvenții în valoare de 3000 lei per ha și pentru defrișarea plantațiilor viticole bătrâne.

„Subvențiile sunt mici, dar e mai bine decât nimic”

Potrivit Regulamentului de Subvenționare pentru anul 2013, alocarea subvenţiilor este determinată de necesitatea de a spori competitivitatea produselor agroalimentare moldoveneşti pe pieţele interne şi externe.

Leonid Pavalachi, din comuna Budești, Chișinău, a beneficiat de subvenții în sectorul vitivinicol atât în anul 2007, cât și în 2013. Fermierul spune că, dacă acum șapte ani, suma de subvenționare a unui hectar de viță-de-vie, soiuri pentru masă, constituia 27 mii de lei, în anul prezent aceasta este cu două mii de lei mai mică. „Pentru cele 4,7 hectare plantate în 2013 am primit peste 100 mii lei. Banii pe care i-am primit din subvenții mi-au ajuns doar pentru plantarea butucilor, însă sunt bucuros că măcar cu atât statul ne ajută. Acești bani acoperă aproximativ a treia parte din totalul de cheltuieli necesare”, povestește agricultorul.

Regulamentul de Subvenționare stipulează că beneficiarul de subvenţii destinate înfiinţării plantaţiilor viticole nu este în drept să le înstrăineze, să le caseze sau să le defrişeze, precum nici să abandoneze activitatea în sistemul agriculturii ecologice, înainte de expirarea a cel puţin 1/3 din termenul de exploatare a acestora, cu excepţia cazurilor de forţă majoră. În caz contrar, beneficiarul este obligat să restituie suma subvenţiei.

În R. Moldova, 45 la sută din plantațiile de viță-de-vie sunt în regiunea de sud a țării, alte 45 procente îi revin regiunii vitivinicole centru, zonei de sud-est și regiunii de nord le revin câte 5 la sută.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *