Război

„Unul l-a împușcat pe comandant, iar ceilalți l-au jupuit”. Deținuților din Wagner li se taie degetele, comandanții ascund tortura incendiind cadavrele

Prizonierii de la PMC Wagner care au plecat la război în Ucraina pentru a scăpa de tortură în închisoare, se confruntă cu tortura și pe front: comandamentul taie degetele recruților și ascunde urmele torturii prin arderea cadavrelor în crematorii și amenință că le va arăta o înregistrare video în care o persoană vie a fost jupuită pentru că a împușcat un comandant. Dovezi ale corespondenței și ale documentelor au fost oferite pentru The Insider de către Vladimir Osechkin, fondatorul proiectului Gulagu.net. The Insider a reușit să verifice corespondența și datele personale ale deținutului, precum și să confirme că acesta este membru al PMC Wagner.

Deținutul a declarat că a semnat un contract cu PMC, ca mulți alții, pentru a evita tortura în închisoare. Contractul de trei pagini, printre altele, cerea să se precizeze datele rudelor: numele complet, adresele de reședință ale tatălui și mamei. În document se mai preciza că trupul deținutului avea dreptul de a fi incinerat și nu extrădat. Însuși interlocutorul consideră că aceasta a fost o „acoperire a urmelor”, astfel încât Comisia de anchetă să nu poată cerceta cazul de tortură a deținuților. Pentru tentativele de evadare, prizonierii sunt împușcați, iar pentru certurile cu comandanții li se taie degetele. Comandanții susțin că, dacă fugarii nu vor fi prinși, se vor exercita presiuni asupra rudelor.

„Dacă fugi, te vom prinde, te vom tortura, vei muri foarte mult timp, iar dacă nu te prindem, totul se va reflecta asupra rudelor tale.”

Fiecare al doilea prizonier vrea să evadeze din unitate, dar toți sunt intimidați de comandanții care le taie degetele deținuților sau îi duc zilnic în camera de tortură. Ca un avertisment împotriva evadării, deținuților li s-a povestit cum a fost torturat unul dintre deținuții care îl împușcase pe comandant. L-au jupuit și „l-au ținut în mod deliberat sub perfuzii, astfel încât să moară în agonie teribilă timp de câteva zile”. De asemenea, deținuților li s-a promis că li se va arăta o înregistrare video cu locul în care „au fost împroșcați creierii deținuților” care nu s-au supus.

Toți deținuții își ascund telefoanele, deoarece li se pot tăia degetele dacă le folosesc. Le folosesc doar atunci când comandanții lor nu sunt la vedere, de exemplu în tranșee. În prezent, deținuții din colonia penală din Penza au fost deja aruncați pe linia frontului, deținuții din regiunea Volgograd sunt pregătiți pentru luptă, iar deținuții din Orenburg sunt supuși unui antrenament expres, care constă de fapt în intimidare. În același timp, condamnații nu sunt plătiți pentru război, dar li se promite eliberarea.

Anterior, recidivistul penal Evgheni Prigozhin, unul dintre fondatorii PMC Wagner, a răspuns la întrebarea dacă nu se teme să meargă la închisoare pentru activități mercenare. Potrivit lui Prigozhin, el este gata să meargă la închisoare cu mercenarii dacă toți nemulțumiții se ridică la gloanțe în locul lor.

În septembrie, pe internet a apărut o înregistrare video care îl arată pe Prigozhin recrutând deținuți din colonia penală Yoshkar-Ola-6 pentru a lua parte la războiul împotriva Ucrainei. În filmare, el stă în fața deținuților și le vorbește despre condițiile de serviciu, iar în acest videoclip spune pentru prima dată direct că aparține PMC Wagner. Deținuții au declarat pentru The Insider chiar înainte de apariția videoclipului că Prigozhin recrutează personal prizonieri în coloniile rusești, oferindu-le eliberarea în șase luni pentru participarea la acțiunile militare din Ucraina. Potrivit deținuților, Prigojin nu a ascuns faptul că președintele rus Vladimir Putin a aprobat personal recrutarea lor. Activista pentru drepturile omului Olga Romanova, șefa fundației Rus Sitting, a declarat că un maniac canibal ar merge și la război.

În același timp, Duma de Stat a adoptat abia la 27 octombrie, în a treia lectură, legea care permite mobilizarea cetățenilor cu cazier judiciar nepedepsit sau nepedepsit pentru o parte din infracțiunile grave. Ucigașilor și violatorilor li s-a permis să fie trimiși la război în Ucraina, deoarece articolele în baza cărora sunt condamnați nu se află pe lista de excepții. Atât videoclipul Prigozhin, cât și poveștile deținuților au apărut înainte de adoptarea legii, astfel încât deținuții au fost recrutați ilegal în tot acest timp. Potrivit RBC, proiectul de lege ar urma să modifice alineatul din legea „Cu privire la mobilizare”, conform căruia persoanele cu o condamnare neexecutată sau neexecutată pentru o infracțiune gravă nu puteau fi mobilizate anterior.

Prigozhin este un infractor recidivist, condamnat pentru furt, fraudă și implicarea minorilor în activități infracționale. Mercenarii săi sunt implicați în numeroase operațiuni în străinătate, în unele cazuri (cum ar fi invazia Ucrainei) sub comanda directă a GRU. Prigozhin și-a câștigat porecla de „bucătarul lui Putin” datorită implicării sale în organizarea dineurilor de la Kremlin. El finanțează, de asemenea, Internet Research Agency, cea mai mare „fabrică de troli” din Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *