Externe

VIDEO/ Cum arată orașul port asediat Mariupol în prezent: „În Rusia, ei numesc acest lucru «ajutor pentru locuitorii din Donbas»”

Clădiri distruse, grămezi de ruine și foarte puțini oameni pe străzi. Orașul port Mariupol, din sud-estul Ucrainei, aflat acum sub controlul rușilor, după ce timp de trei luni a fost supus unor bombardamente neîncetate, arată în prezent ca un oraș-fantomă, potrivit unei înregistrări video publicate vineri, 3 mai, de către portalul Nexta TV.

„Iată cum arată acum centrul orașului Mariupol. În Rusia, ei numesc acest lucru «ajutor pentru locuitorii din Donbas», iar pe oamenii care au făcut-o (soldații ruși care au bombardat și distrus orașul, n.r.) «eroi»”, scrie Nexta TV, alături de imaginile care prezintă distrugerile fără precedent.

După ce Moscova a preluat controlul asupra Mariupolului, la sfârșitul lunii aprilie, apărătorii ucraineni care au mai rămas în oraș au stat săptămâni întregi ascunși în tunelurile subterane de sub uriașa uzină siderurgică Azovstal și au continuat să opună rezistență asaltului trupelor ruse.

La începutul lunii mai, sute de soldați ucraineni de la Azovstal s-au predat forțelor Moscovei, iar Rusia a indicat că aceștia vor fi judecați. Cele mai noi informații privind situația din Maripolul cucerit de ruși au fost oferite joi de către Petro Andriușcenko, un consilier al primarului orașului. Andriușcenko a declarat că noua administrație rusă refuză să elibereze certificate de deces pentru persoanele ucise în bombardamentele efectuate asupra orașului-port.

„Există o nouă intimidare venită din partea ocupanților când vine vorba de înmormântarea locuitorilor morți din Mariupol. Certificatele de deces și dreptul de a fi înmormântat în sicriu, într-un mormânt separat, sunt acordate de ocupanți doar pentru decese din cauze naturale”, a scris Andriușcenko, pe contul său de Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

„Nu se eliberează certificat de deces dacă persoana a murit sub bombardament sau dacă aceasta și-a pierdut viața din cauza rănilor. Astfel de persoane sunt îngropate doar într-o groapă comună nemarcată. Cel mult, rudelor acestora li se poate elibera un certificat dacă înmormântează o «persoană dispărută»”, a precizat consilierul primarului din Mariupol.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *