Opinii și Editoriale

Vitalie Vovc: Săptămâna în care am primit o palmă din Europa

S-au făcut 332 de zile de la invazia militară de amploare a Ucrainei de către hoardele putiniste… 11 luni de carnagiu. Săptămâna trecută rușii au lovit cu o rachetă X22 un imobil din Dnipro. Racheta respectivă poartă aproape o tonă de explozibil. O scară întreagă a fost distrusă. Racheta X22 zboară cu o viteză de 4 Mach și este cvazi imposibil de doborât. Dar este o rachetă veche, făcută pentru a nimici port-avioane. 44 de persoane omorâte, dintre care 5 sunt copii. Alte 79 de persoane sunt rănite, dintre care 16 copii, în timp ce 20 de persoane nu au fost găsite nici la trei zile după atac şi sunt date dispărute. Cu o rachetă similară a fost lovit cu ceva timp în urmă și centrul comercial de la Kremenciug, potrivit Deschide.md.

Racheta X22 are o specificitate : e lansată într-o zonă anume unde e presupus că se află port-avionul (deci ea nu este prevăzută să fie cu ”precizie mare”). Port-avionul nu este o țintă imobilă, respectiv racheta are un sistem rudimentar de corecție. Sistemul detectă cea mai mare suprafață care contrastează pe fundal (logic, e port-avionul din grupul naval în raport cu oceanul). Ce se întâmplă când este lansată asupra orașelor am văzut…

Nu putem ști ce anume se întâmplă pe teren, dar declarațiile despre livrarea de armament ucrainenilor sunt încurajatoare. În ceea ce mă privește, mă voi bucura doar după ce le voi vedea pe câmpul de luptă… Se pare că Occidentul a înțeles (11 luni, Dom’le! Greu mai ajunge la unii) că nu există altă posibilitate de a opri acest măcel decât o înfrângere militară a invadatorilor. Localizarea războiului a devenit din ce în ce mai puțin posibilă, iar riscul unei extinderi este considerabil.

Saptamâna trecută o explozie a distrus un gazoduct în Lituania. Nu putem ști care a fost cauza, dar pe timp de război asemenea cazuri sunt interpretate într-un fel anume.

Și în Republica Moldova au avut loc niște incendii la o instalație industrială strategică. Au luat foc rezervoare de la Portul Giurgiulești. Faptul că au fost două incendii, la distanță de patru zile, mărește nivelul suspiciunilor…

Pe teritoriul Republicii Moldova, lângă Ocnița, a mai căzut o rachetă. Cu 80 de kg de șarjă explozibilă. Nu este primul caz, iar faptul că nu au fost victime e doar o chestie de noroc. Polonezilor le-a mers mai puțin… Dar dacă aceste „incidente” vor continua, mai devreme sau mai tărziu se va întâmpla o nenorocire. E o chestie de probabilitate matematică, în care hazardul e doar o variabilă…

În acest context vom menționa că Maia Sandu a cerut în cadrul Forumului Economic de la Davos de la parteneri sisteme de apărare aeriană... „Sperăm să primim și noi ceva”… Cu tot regretul, dar sunt practic convins că RîMî nu va primi nimic. În situația în care tot efortul este îndreptat pentru a proteja Ucraina, această cerere nu are nicio șansă să fie considerată acum. În cel mai bun caz Republica Moldova poate spera să negocieze ceva cu România astfel ca Armata Română să apere și spațiul ei aerian. Dar cât de eficient se poate de făcut acest lucru de pe teritoriul României e o întrebare la care doar experți militari pot răspunde. La acest capitol putem spune doar un singur lucru: dacă autoritățile Republicii Moldova intenționează cu adevărat să protejeze populația de bombe și rachete ea trebuie să se unească cu România – țară NATO – și astfel să se pună sub umbrela unui scut incomensurabil mai sigur și mai eficient

Același lucru am putea să i-l spunem și lui Nicu Popescu, care a afirmat că „singura modalitate de a păstra pacea și democrația este aderarea la Uniunea Europeană”. A spus ministrul mai multe lucruri de fapt și, în mare, are perfectă dreptate. Dar are dreptate doar dacă am considera că opțiunea Unirii nu există. De îndată ce accepți soluția respectivă înțelegi că fraza „Avem în față mulți ani dificili, cu riscuri sporite de securitate pentru toate țările din regiune” nu-i departe de naivitate. Faptul că și România se va confrunta cu „riscuri sporite de securitate” e o evidență, dar… Una e când ai blocul NATO în spate și alta e când ești doar cu „ne sprijină zeci de țări și organizații.” Și Ucraina a fost sprijinită de-a lungul anilor… Iar nivelul de îngrijorare permanentă a zecilor de țări și organizații referitor la securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei atingea cote maxime!

Acum dacă, prin intermediul sus-pușilor, am ajuns din nou în Republica Moldova, voi face o trimitere la acea foaie de parcurs despre care vă scriam săptămâna trecută și vom vedea, pentru fiecare din axele trasate, cât de mult am avansat.

1. Interzicerea tuturor mass-media finanțate de Kremlin:

Săptămâna trecută încă două portaluri care difuzau fake-uri și propagandă kremlinistă au fost interzise. Nu le voi numi inutil aici. Reacția Kremlinului prin intermediul mariei zaharova nu s-a lăsat așteptată, ceea ce demonstrează cât de sensibil este subiectul respectiv pentru putiniști și primordial pentru noi.

2. Limba română și doar limba română:

E de săptămâna trecută, dar fie o trecem la catastif: cică au fost alocate sume importante pentru organizarea cursurilor de limbă română pentru alolingvi. Cozile pentru inscrierea la cursuri sunt imense!

Serghei Rebrov: „Я же рос в Донецкой области, потом играл за донецкий «Шахтер». Почти все было на русском языке. И никаких проблем. Возможно, кстати, в той лояльности и заключалась ошибка — стоило активнее переходить на украинский.” Se zice că inteligenţa nu este neapărat punctul forte al fotbaliştilor. Niciodată nu am fost de acord cu acest clişeu!

3. Interzicerea Mitropoliei Moldovei:

Pe 19 ianuarie Președintele Parlamentului, Igor Grosu, l-a vizitat pe Patriarhul Daniel al României. Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău. Cred că inventarul averilor poate fi muuult mai mare! Iată deci o pistă legală de exploatat. Cred că biserica moscovită din RîMî ar pierde mult din lustru dacă toate (!) lăcașele furate de către sovietici ar reveni proprietarilor de drept… Oficialii de la Chișinău tac… Dau dovadă de „deschidere”.

În Ucraina celebrului Pașa Mercedes (echivalentul lui Cantarean de la noi) i s-au adus învinuiri oficiale, iar Lavra de la Kiev va deveni din nou ucraineană.

4. Ieșirea din toate structurile CSI

O veste bună ne-a venit din India. Cică primele containere cu mere din Moldova au fost livrate indienilor și e posibil ca volumul să se mărească continuu. Cu vreo două săptămâni în urmă, ministrul agriculturii din RîMî, Vladimir Bolea, (absolventul Școlii Superioare Militar-Politice de Apărare Antiaeriană din Leningrad, vom insista asupra faptului) afirma că nu putem ieși din CSI fiindcă 49% din merele moldovenești merg într-acolo. India este cea mai populată țară din lume! Peste 1 miliard populație. Cred că piața CSI ar putea să mai aștepte. Dar RîMî e în continuare membră CSI.

Apropo, la o recepție recentă Igor Grosu a lansat un apel către investitori: „Aveți în Republica Moldova aceeași încredere pe care ați avut-o în România!” Păi uite, Dom’ Grosu, dacă aș fi eu investitor, m-aș gândi de o sută de ori înainte de a investi într-o țară care are ceva de a face cu CSI. Mai ales în contextul de astăzi.

Și încă ceva: 75% din remitențe sunt făcute astăzi în euro, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Celelalte transferuri sunt făcute în dolari americani. Doar 0.1% din remitențe sunt făcute în ruble rusești. În 2015 rubla constituia 25% din remitențe. Să mai spună careva acum că stăm în CSI de dragul cetățenilor!…

5. Desovietizarea Republicii Moldova

Săptămâna trecută Republica Moldova a primit una din cele mai răsunătoare palme instituționale din scurta sa istorie. (Până și mie, care greu mă identific cu tot ce e „oficial” în RîMî, mi-a fost rușine…) Partidul Social Democrat European (PSDE) a făcut un apel către autoritățile Republicii Moldova, cerându-le să recunoască oficial Foametea din Basarabia din anii 1946-1947 drept genocid împotriva poporului. Nu știu dacă mai are rost să comentăm ceva… Pe 24 noiembrie 2022 Chișinăul a recunoscut Holodomorul. Cu ai noștri morți e mai greu, se vede… Totuși, ce rușine! Să-ți spună un străin că poate ar fi bine să-ți comemorezi morții…

6. Interconecterea energetică cu spațiul european

După o perioadă îndelungată de stagnare, gazoductul Iași-Ungheni a fost repus în funcțiune. S-a întâmplat pe 17 ianuarie, curent. În luna decembrie Energocom a vândut către Moldovagaz aproximativ 96 de milioane metri cubi de gaze. Moldovagaz a vândut gaze cetățenilor. Cetățenii au primit compensații din partea guvernului. Guvernul a primit (și mai cere) bani de la occidentali pentru a ieși din iarnă. Moldovagaz aparține Gazpromului… Așa o ecuație.

Despre interconectarea reteleleor de electricitate nu am auzit nimic.

7. Aderarea la sancțiunile UE

CIREŞICA DE PE TORT din această săptămână o voi trimite familiei Dodon. Judecătorii l-au autorizat pe Igor Dodon să plece în România. Oficial, pentru a-l însoți pe fiul său mai mic la tratament. Toate bune până aici. Dar țin să precizez că Dodonii au plecat anume în România când au avut nevoie și nu la moscova. Simptomatic și de învățătură pentru toți, inclusiv pentru admiratorii săi. Până la urmă, și Dodon știe unde e mai bine!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Simpatic text. Moldova încă nu știe ce să aleagă între CSI, UE și România. Alergând după 3 iepuri, nu va prinde niciunul, ba chiar poate muri de va foame….

  2. Domnule apreciez maxim articolul dar mătăluță nu știi că paliticianul maldavan îi cil mai diștept jițel din lumi??? Cum poți sî pui la îndoialî „măreața” capacitati a paliticianului molotovinesc??? Iel tăt timpu numai la paporul său s-a gândit, șî a luat celi mai buni decizii în folosul propriu șî personal. Păi dapăi cum îți imaginezi matali cî o câștigat sîlovîie mașîni prin încredințari directî (șî taman în prima zi s-o stricat reparația – ghinion „domnu” spânu, ghinion), cî o cîștigat indienii construcția LEA de importanță strategică (indieni care în viața vieții lor nu au mai făcut așa ceva prin Europa), cî s-o dat gazu la transnistria – sî mînînci șî gura lor ceva samd…
    Și, în altă ordine de idei, curvele pobediste ce „guvernează” RâMa continuă să ceară de pomană de la Europa și de la România în condițiile în care:
    – RâMa este membră de drept și de facto a csi și a declarat prin diverse voci ale paliticienilor săi că nu iese de acolo
    – RâMa produce în 4 uzine material cu dublă destinație civil/militar ce are destinatar final rassia
    – RâMa NU face nimic pentru a ieși din dependența energetică față de gazul și energia rusesc/rusească
    – RâMa NU face nimic pentru a își recunoaște trecutul și istoria adevărată. La respublica pobedistă încă se sărbătorește ziua când au devenit oficial sclavii rușilor drept ziua marii pobede, monumentele pobediste cu tancuri îndreptate spre România și Europa sunt tot acolo bine mersi (idioți spălați pe creieri depun flori acolo), maldaivanul încă se închină cu pioșenie în biserica ocupantului rus și asta tari îi mai placi…
    Ce poți să ceri de la o populație proastă și prostită de propagandă rusă și dornică să șii ghini cum era odatî în cccp când pâinea era 2 capeici… Această populație are paliticienii pe care îi merită și care o reprezintă. Are rost să discutăm de partidele parlamentare șor și blocul sovietic (comuniști și socialiști)???
    Ce ar vota maldaivanul la o eventuală alegere anticipată???

  3. Din păcate RM repetă greșelile și gafele altora Oare când va avea cu adevărat un stat de DREPT, acces liber la justiție, un stat neutru cu oameni bine educati și crescuti. Neutru în sensul că va menține relații amicale cu toate statele, fără a aadera la un ANUMIT centru geopolitic …

    1. Relatii amicale cu toata lumea mentine curva de la coltul strazii, gospodin Herodot. Oamenii de onoare fac alegeri cu cine se baga in pat.

  4. Apropos de desovietizarea RM si de merele de la export. In fosta RSSM Academia de stiinte agricole efectua un studiu pilot privind tratarea semintelor unor plante cu izotopi radioactivi in vederea cresterii productiilor agricole. Studiul a continuat pana la desfiintarea URSS dar productiile locale de cereale, poama si legume a continuat.
    Sa nu fi testat indienii merele exportate de RM ? In UE standardele de admisibilitate interzic consumul de OMG cum probabil sunt si unele din produsele agricole exportate de RM.
    Vom vedea de ce UE doresre sa includa RM in spatiul european, idea ca ar fi un producator exportator de produse agricole incepe sa nu mai fie chiar exacta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *