Social

Vladimir Bolea a răbufnit la adresa fermierilor, potrivit cărora protestele vor fi reluate pe 1 august: „Cele 200 de milioane sunt luate de la copii, bătrâni, de la 2,5 milioane de cetățeni ai R. Moldova, din economia națională”. Reacția Asociației „Forța Fermierilor”

Vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, consideră că Guvernul a făcut tot posibilul pentru a soluționa o problemă stringentă a agricultorilor din Republica Moldova, iar ultimatumurile date de Asociația „Forța Fermierilor”, potrivit cărora protestele vor fi reluate pe 1 august, nu-și au locul. Vladimir Bolea a subliniat că cele 200 de milioane de lei identificate de Executiv au fost luate de la fiecare dintre noi, iar fermierii ar trebui să fie recunoscători pentru asta, transmite Ziarul Național.

„Cele 200 de milioane sunt luate de la copii, bătrâni, de la 2,5 milioane de cetățeni ai R. Moldova, din economia națională. Guvernul conștientizează, fără să ne spună nimeni, că agricultorii sunt într-o situație foarte complicată. E vorba de soluționarea problemei legate de prețul foarte înalt la cerealele din toamna anului 2022. Sunt probleme, iar MAIA caută din luna aprilie surse financiare. Astfel, anul acesta am venit cu o soluție ca agricultorii să-și poată vinde producția fără pierderi sau pierderi minime. Deci, acești bani nu sunt de la MAIA, nu sunt de la Bolea, Recean și noi nu vrem să-i dăm. Acești bani sunt de la fiecare dintre noi, inclusiv copilul născut ieri, care trebuie să primească indemnizație…

Cei 2,5 milioane de cetățeni au luat de la ei bani și au dat agricultorilor 200 de milioane. Astfel, vreau să mulțumesc cetățenilor și pentru cele 1,6 miliarde de lei oferiți agricultorilor sub formă de subvenții. Credeți-mă că marea majoritate a agricultorilor sunt astăzi aliați cu mine, atunci când mulțumesc poporului pentru acest ajutor”, a declarat miercuri seara Vladimir Bolea, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

De asemenea, vicepremierul a recunoscut că ar vrea să aloce mult mai mulți bani fermierilor, dar aceste resurse trebuie să existe mai întâi.

„Noi tot ne dorim să alocăm mai mult… Și 400 de milioane e puțin, un miliard de lei e puțin și două, și trei miliarde e puțin. Pentru că noi trebuie să construim o agricultură bazată pe procesare, trebuie să ne gândim cum depozităm, cum vindem, când vindem. Și cel mai important ce semănăm, unde semănăm. Sunt multe lucruri de făcut. Noi acum am soluționat o problemă imediată. Evident că nimeni nu a spus că aceste 200 de milioane vor contribui la soluționarea tuturor problemelor”, a conchis Bolea.

De asemenea, el a îndemnat fermierii să țină cont și de ce se întâmplă în Ucraina, dar și de faptul că R. Moldova e țară candidat la aderare. „Trebuie să ne învățăm să trăim, să vindem în funcție de situația actuală, care s-a schimbat odată cu invadarea Ucrainei”, a conchis Bolea.

În replică, Asociația „Forța Fermierilor”, care a organizat protestele cu tractoare din centrul Capitalei, a catalogat drept „iresponsabile și manipulatoare” declarațiile vicepremierului Vladimir Bolea și a amintit despre banii luați „de la copii” pentru dublarea salariilor miniștrilor.

„Recent, cu mare întârziere, ministru Agriculturii a solicitat la Bruxelles suport financiar în valoarea de circa 1,2 miliarde de lei pentru depășirea crizei fără precedent din agricultură. Asociația Forța Fermierilor a propus reducerea acestei sume la 700 de milioane de lei, cu condiția că sprijinul de urgență să fie acordat exclusiv agricultorilor micro, mici și mijlocii. Mai mult ca atât, noi eram de acord ca prima tranșa de salvare să fie alocată în mărime de 350 de milioane de lei. Totodată, atragem atenția că suma identificată de 200 de milioane de lei nu este cu mult mai mare față de banii alocați pentru majorarea salariilor miniștrilor și secretarilor de stat. Nu am auzit ca domnul ministru să refuze de dublarea salariului din contul copiilor și pensionarilor”, se arată într-un comunicat al asociației conduse de Alexandr Slusari.

Aceeași sursă precizează că agricultorii au solicitat ajutor de la UE, nu din bugetul public.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *