Social

Vor afecta temperaturile scăzute culturile agricole din acest an?

Şeful Direcţiei politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Mihai Suvac, consideră că este prematur să vorbim despre influenţe negative sau pozitive ale vremii asupra culturilor agricole. „Ne aşteaptă o iarnă întreagă înainte şi doar la sfârşitul lunii februarie vom putea afla starea semănăturilor. La moment stratul de zăpadă este de 30-50 cm, iar la nodul de înfrăţire temperatura este de -3 …-5°C. Temperatura critică este de -15°C. Deci, condiţiile meteo sunt normale şi putem afirma că totul este bine”, a declarat Mihai Suvac pentru TIMPUL, menţionând că pot fi în pericol doar culturile care nu au fost semănate la timp. „Nici pomicolele nu au atins limita critică de frig: mărul, de exemplu, rezistă şi până la -25°C. În general culturile se află în stare de repaos biologic profund. Analiza de grâu din raionul Ungheni a arătat că situaţia este normală”, a adăugat specialistul.

Expertul în marketing şi manager în agrobusiness, Anatolie Ignat, este de părere că anul agricol 2012 va fi unul destul de complicat. „Atunci când temperatura a înregistrat valori joase şi pământul nu era acoperit cu zăpadă, culturile agricole au fost, în mare parte, compromise. Putem să ne aşteptăm la recolte scăzute la cereale. Unica speranţă este să reuşim să semănăm culturi de vară în condiţiile în care primăvara vor cădea suficiente precipitaţii", a afirmat Anatolie Ignat.

"Culturile multianuale vor fi afectate de îngheţuri: în primul rând viţa de vie, apoi piersicul, caisul, ş.a. Vom avea recolte mai reduse. Ţinând cont de faptul că toamna şi iarna au fost secetoase, ne putem aştepta ca primăvara şi vara să avem abundenţă de ploaie. Însă, în anii cu recoltă proastă agricultorii au venituri mai mari decât în cei cu recoltă bună. Aceasta pentru că preţurile la culturile agricole sunt mai mari în aceşti ani", a conchis expertul. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *