DOC. Guvernul urmează să aprobe miercuri alocarea mijloacelor financiare pentru familiile victimelor atacului de la Aeroportul Chișinău
Cabinetul de miniștri urmează să aprobe în ședința de miercuri, 12 iulie, proiectul hotărârii Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare pentru familiile victimelor atacului de la Aeroportul Internațional Chișinău. Așa cum s-a anunțat și anterior, statul va aloca câte un milion de lei în acest sens, scrie Realitatea.md.
Menționăm că ședința Guvernului va fi transmisă în direct, începând cu ora 10:00.
„Mijloacele respective vor fi alocate corespunzător Ministerului Afacerilor Interne (pentru Inspectoratul General al Poliției de Frontieră) și Agenției Proprietății Publice (pentru ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău”). Ulterior, Inspectoratul General al Poliției de frontieră și ÎS „Aeroportul Internațional Chișinău” urmează să asigure transferarea mijloacelor alocate din fondul de rezervă către destinatarii ajutoarelor materiale – familiile victimelor”, se arată în documentul Guvernului.
Vă amintim că tragedia s-a produs vineri, 30 iulie, pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Unui cetățean străin i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova, iar acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare, Serghei Muntean și Igor Ciofu.
Ulterior, s-a anunțat că Rustam Ashurov, un cetățean tadjik în vârstă de 43 de ani, acuzat de uciderea celor două persoane pe aeroportul din Chișinău săptămâna trecută, a murit luni seară din cauza rănilor suferite în timpul arestării.
Luni, 3 iulie, Igor Ciofu a fost petrecut pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ceremonia a avut loc în satul Nimoreni din raionul Ialoveni.
De asemenea, menționăm că ziua de 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean.
De asemenea, menționăm că la 7 iulie 2023, atacatorul de la Aeroportul Chișinău a vorbit cu mama sa la telefon, după ce i-a omorât pe polițistul de frontieră Serghei Munteanu și pe inspectorul de securitate Igor Ciofu. Rustam Ashurov i-a mărturisit mamei sale că a împușcat doi oameni și și-a luat rămas bun de la ea, rugând-o să aibă grijă de copiii lui. „E-n regulă, mamă. Ne vedem pe lumea cealaltă!”, i-a spus acesta mamei sale.
Luni, 10 iulie, rudele atacatorului a recunoscut veridiciatea imaginilor video.
Vă amintim că prim-ministrul Dorin Recean a anunțat pe pagina sa de Facebook că Guvernul va oferi un suport financiar familiilor lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale tragicului incident care a avut loc pe Aeroportul Chișinău.
„În semn de profundă compasiune și solidaritate cu familiile, rudele și apropiații lui Serghei Muntean și Igor Ciofu, victime ale incidentului tragic care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău în data 30 iunie 2023, mâine, drapelele de stat vor fi coborâte în bernă.
Vom acorda familiilor victimelor câte 1 milion de lei – bani din fondul de rezervă al Guvernului, fondul de consum al Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și conform legii privind funcţionarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”.
În caz de deces al funcţionarului public cu statut special, survenit în legătură cu exercitarea nemijlocită a obligaţiilor sale de serviciu ori ca urmare a unei mutilări (răniri, traume, contuzii) survenite în urma exercitării obligaţiilor de serviciu, familia celui decedat sau persoanele întreţinute de către acesta beneficiază de o indemnizaţie unică în valoare de 120 de salarii lunare, conform ultimei funcţii deţinute de cel decedat. Timp de 5 ani din ziua decesului funcționarului public cu statut special, persoanele care s-au aflat la întreţinerea acestuia beneficiază de o indemnizaţie lunară a cărei valoare este egală cu salariul lunar corespunzător ultimei funcţii deţinute de acesta. La încheierea perioadei menționate se stabileşte o pensie în legătură cu pierderea întreţinătorului, în modul prevăzut de legislaţia în vigoare. ș-aici se măsluiește: dacă înmulțim ultimul salariual funcționarului decedat cu 120 probabil este mai mult de 1 milion…de ce în proiectul hotărârii nu se face referință la Legea 288?