CSI / Rusia

După ce a fost demis de Putin în urma rebeliunii Wagner, Surovikin primeşte un post în Comunitatea Statelor Independente

Generalul rus Serghei Surovikin, demis din funcţia de şef al Forţelor Aerospaţiale Ruse după rebeliunea armată a Grupului Wagner, a fost numit preşedinte al Comisiei de Coordonare pentru Afaceri de Apărare Aeriană din Comunitatea Statelor Independente (CSI), a relatat Agerpres.

Potrivit sursei citate, numirea lui Surovikin, care a dispărut de la revolta grupării Wagner din 24 iunie şi care a reapărut în public împreună cu soţia sa pe 4 septembrie, a fost adoptată în unanimitate de reprezentanţii Consiliului Miniştrilor Apărării din post-sovietica organizaţie CSI.

De la rebeliunea şefului Wagner, Evgheni Prigojin, pe care Surovikin l-a îndemnat să abandoneze revolta, presa şi reţelele de socializare au speculat cu privire la starea generalului şi la locul unde se află acesta.

Surovikin a căzut în dizgraţie după eşecul rebeliunii armate conduse de Prigojin, care a declarat la acea vreme că generalul era singurul pe care îl respecta.

Cei doi au conceput operaţiunea de cucerire a oraşului ucrainean Bahmut (Doneţk), lucru pe care mercenarii au reuşit să îl obţină în luna mai.

Prigojin a afirmat că, cu Surovikin la comandă, oamenii săi nu ar fi avut niciodată probleme cu aprovizionarea cu echipamente şi muniţii, pentru care i-a criticat şi acuzat în repetate rânduri pe ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi Statul Major.

Kremlinul nu a confirmat niciodată arestarea generalului pentru legăturile sale cu şeful de atunci al Grupului Wagner.

Vladimir Putin l-a demis pe generalul Surovikin în aceeași zi în care a murit șeful mercenarilor Wagner

Speculațiile privind soarta generalului s-au înmulțit după moartea lui Prigojin în accidentul aviatic ce a avut loc înspre finele lunii trecute.

Informații apărute după revoltă au arătat că Surovikin nu era doar un apropiat al lui Prigojin, ci un membru cu acte în regulă al grupării Wagner.

Presa rusă a anunțat că Surovikin a fost demis din funcția de comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, numele folosit de Moscova pentru forțele sale aeriene, tot pe 23 august, cu câteva ore înainte de prăbușirea avionului în care se afla Prigojin, alături de alți comandanți de top ai grupării Wagner.

Mai multe surse din Rusia, dar și mari ziare occidentale, au afirmat că „genearalul Armaghedon” a fost arestat imediat după rebeliunea condusă de Prigojin, fiind suspectat că a susținut răsmerița militară a „wagneriților”.

El fusese înlocuit de la comanda forțelor de invazie trimise de Putin în Ucraina la începutul acestui an, când liderul de la Kremlin a decis să îl pună în fruntea „operațiunii militare speciale” pe Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei.

Până la rebeliunea grupării Wagner Surovikin rămăsese în funcția de adjunct al lui Gherasimov și comandant al Forțelor Aerospațiale Ruse, funcție pe care o ocupa înainte de începerea războiului din Ucraina.

Cine este Surovikin, supranumit ”generalul Armaghedon

Generalul Serghei Surovikin, supranumit ”Generalul Armagedon” de presa rusă din cauza brutalității sale, comandantul Forțelor Aeriene, care a condus forțele ruse de pe frontul din Ucraina din octombrie până în ianuarie.

Sub comanda lui Surovikin, forțele rusești au efectuat lovituri cu rachete împotriva infrastructurii energetice ucrainene și s-au retras de pe malul de vest al Niprului și au abandonat Hersonul, singurul centru regional capturat de la începutul invaziei.

Surovikin, în vârstă de 56 de ani, este un veteran al războiului civil din Tadjikistan din anii 1990, al celui de-al doilea război cecen din anii 2000 şi al intervenţiei ruseşti în Siria, lansată în 2015.

El a fost decorat personal de președintele Vladimir Putin, Surovikin a argumentat că retragerea, finalizată oficial două zile mai târziu, va permite Moscovei să salveze echipamente și să redesfășoare forțe – estimate de SUA la 30.000 de militari – în acțiuni ofensive de pe alte fronturi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *